Recepty z čerstvých bylinek

Ve čtvrtek jste si mohli přečíst, jaké bylinky jsou ty pravé pro naše vaření, a dnes jsme pro Vás připravili pár receptů, ve kterých čerstvé bylinky zaručeně použijete.

 

Reklama

 

 

KUŘE V BYLINKOVÉ MARINÁDĚ

Co budeme potřebovat:

1 kuře, 1 svazek čerstvých bylinek (bazalka, pažitka, kopr…), 2 dl suchého bílého vína, 80 g nakládaných brusinek, 1 dl olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 lžička solamylu, 1 lžička drcených paprikových vloček, hrubě mletý pepř, sůl.

Příprava:

Začneme kuřetem, které řádně omyjeme a naporcujeme. V zapékací misce smícháme solamyl s bylinkami, s jemně nasekaným česnekem, solí, pepřem a paprikovými vločkami. To vše pak zalijeme vínem a olejem, dobře promícháme a na závěr přidáme brusinky. Do takto připravené marinády dáme omyté a naporcované kuře a necháme minimálně 2 hodiny odležet v chladu. Poté už jen zapékací misku s kuřetem vložíme do předem vyhřáté trouby na 180-190 °C a maso pečeme a průběžně potíráme marinádou.

ROZMARÝNOVÉ ŘEZY


Co budeme potřebovat:

220 g směsi sušeného a kandovaného ovoce, 170 g nasekaných ořechů, 150 g hladké mouky, 120 g surového cukru (hnědého), 2 vejce, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce čerstvých nasekaných rozmarýnových lístků, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 10 loupaných mandlí na ozdobu.

Příprava:

Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí a se zakysanou smetanou přidáme k vejci utřenému s cukrem do pěny. Pak do těsta zapracujeme na kousky nakrájené sušené a kandované ovoce smíchané s ořechy a rozmarýnovými lístky. Poté už jen těsto nalijeme do formy vyložené papírem na pečení, povrch ozdobíme mandlemi a pečeme asi 40 minut při 180 °C.

KOKTEJL S JAHODAMI A MEDUŇKOU

Co budeme potřebovat:

250 g jahod, 6 dl plnotučného mléka, 1,5 dl bílého smetanového jogurtu, hrst čerstvé meduňky, 1 sáček vanilinového cukru, 2 lžíce cukru.

Příprava:

Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kousky, smícháme je s jemně nasekanou meduňkou a cukrem a necháme asi 10 minut odstát. Poté je rozdělíme do čtyř sklenic. Vychlazené mléko smícháme s jogurtem a vanilinovým cukrem a vše šleháme asi 1 minutu. Směs pak už jen nalijeme na jahody ve sklenicích a ihned podáváme.

Přejeme dobrou chuť!

 

Reklama