Recepty našich babiček: Slezské špaldoto dodá sílu a energii

Pšenice špalda patří k nejtradičnějším obilninám, kterou již pěstovali Germáni, Keltové a dokonce Starověcí Egypťané. Špalda je odrůdou nešlechtění pšenice, jež je přirozeně odolná vůči škůdcům, má příjemnou oříškovou chuť a je lehce stravitelná. Poznejte další přednosti špaldy a tradiční recept na slezské špaldoto.

Ačkoliv je pšenice špalda známá přibližně 8 000 let, od jejího pěstování se v moderním zemědělství upustilo.  Důvodem jsou nižší pěstební výnosy oproti šlechtěné pšenici. Zrno totiž chrání dvojitá pleva, která se složitěji odstraňuje. Dříve se však špalda na českých polích pěstovala běžně a byla nedílnou složkou stravy našich předků.

V současné době špalda opět zažívá renesanci. Stoupá totiž poptávka po špaldové mouce a pečivu. Špalda vyniká jemnou oříškovou chutí, disponuje vyšším obsahem bílkovin a je lépe stravitelná. Dále obsahuje až 70 % sacharidů a je významným zdrojem minerálních látek, hořčíku a vitamínu B. Díky svému výživovému složení je pšenice špalda vhodnější alternativou pro všechny, kterým nevyhovuje šlechtěná pšenice. Pozor, jelikož se stále jedná o pšenici, obsahuje špaldová mouka i pečivo lepek. Špalda proto není vhodná pro osoby trpící celiakií.

Téměř zázračné výživové schopnosti špaldy znala před 900 lety i lékařka Hildegarda z Bingenu, která byla později prohlášená za svatou. Hildegarda mimo jiné své pacienty léčila právě špaldou, o níž prohlásila: „Kdyby už člověk nemohl nic jíst a nic mu nepomáhalo, špalda jej postaví na nohy.“

Víte, že zrna špaldy lze konzumovat přímo? Připravte si výtečné slezské špaldoto. Pokrm je podobný houbovému kubovi, který je známý především v Čechách. Recept na slezské špaldoto nám zaslal pan Jiří z Hlučínska.

Slezské špaldoto, foto: i-Senior.cz

Slezské špaldoto

Ingredience: 300 g pšenice špaldy (na 4 porce), 150 g uzeného masa, 50 g sušených švestek, 1 cibule, jarní cibulka, kopr, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, olej.

Postup: Špaldu propláchneme a namočíme přes noc do vody. Na druhý den opět špaldu propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Vaříme do změknutí, přibližně 40 minut.

Mezitím si najemno nakrájíme cibuli i uzené maso a dáme restovat na rozpálený olej. Po orestování do zlatova přidáme nakrájené sušené švestky a polovinu jarní cibulky. Zbylou část jarní cibulky necháme na dozdobení. Po uvaření špaldy opatrně slijeme vodu a do špaldy přidáme připravenou směs cibulky, uzeného masa a švestek. Špaldoto podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme kopr či oblíbené bylinky. Na závěr porci dozdobíme jarní cibulkou.

Recept lze různě modifikovat dle chutí. Sušené švestky můžeme nahradit žampiony nebo chuťově výraznějšími sušenými rajčaty. Podle chuti můžeme přidávat nejrůznější bylinky a pro vegetariány lze uzené maso nahradit kousky tvrdého sýra či špaldoto posypat strouhaným sýrem.

TIP: Chcete-li zažít chuť slunné Itálie, nahraďte sušené švestky sušenými rajčaty a navrch špaldoto posypte strouhaným parmezánem.

Za výborný recept děkujeme panu Jiřímu z Hlučínska.

Sdílejte své recepty s i-Senior.cz

Máte chutný recept, o který se chcete podělit? Zašlete nám ho, a my recept připravíme k vydání. Své recepty zasílejte na e-mail: i-senior@email.cz

Reklama
SDÍLET