Recepty našich babiček: Kotlety po přátelsku nasytí celou rodinu

„Milá redakce, ráda bych přispěla do vaší pravidelné rubriky Recepty našich babiček,“ začínal e-mail, který nám zaslala paní Hanička. „Sama jsem babičkou, a proto vím, jak je někdy obtížné nasytit početnou rodinu během víkendového setkání. Z vlastních zkušeností se mi osvědčil recept, kterým říkám kotlety po přátelsku. Recept není složitý a náramně chutná celé rodině,“ vysvětluje naše čtenářka, jejíž kulinářský tip právě přinášíme.

Dříve, než se dostaneme k samotnému receptu, vysvětlíme, z jaké částí vepře kotleta pochází, a proč patřilo vepřové mase k oblíbeným surovinám našich babiček.

Vepřová kotleta pochází z bederní části před kýtou. Maso na povrchu obsahuje nanejvýš 3 mm tukového krytí. Vepřová kotleta je vhodná na plátkování a přípravu minutek. Pro velmi nízký obsah tuku má maso tendenci se vysušovat. Vepřovou kotletu je proto vhodné vždy připravovat s tučnějším kusem masa, případně kouskem špeku, jak je uvedeno v dnešním receptu.

A proč naše babičky z dostupného masa nejvíce využívaly především vepřové? Jednoduše proto, že vepřové maso bylo na vesnicích nejdostupnější. V téměř každém vesnickém obydlí chovali minimálně jednoho vepře. V dřívějších dobách neexistovaly mražená či chlazená kuřata, jak je známe dnes. A domácí slepice byly chovány především pro snůšku vajíček. Konzumace kuřecího masa byla oproti dnešní době minimální. Jakmile došlo na porážku vepře, výrobky na dlouhé týdny, někdy i měsíce nasytily celou rodinu.

 

Kotlety po přátelsku

Ingredience:  6 kotlet nebo plátků krkovice, sladkou papriku, máslo, špek, 5 cibulí, sůl, pepř, 10 dkg tvrdého sýru, strouhanku, bylinky.

Postup: Naklepané a vykostěné maso osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou. Pekáček vymažeme máslem nebo sádlem a na dno dáme na kolečka nakrájenou cibuli – asi 2 až 3 kousky. Na ní dáme plátky masa, na každý plátek kousek másla a malý kousek špeku. Na vrch dáme 1 až 2 kousky cibule na kolečka. Lehce podlijeme studenou vodou a dáme péct.

Nejdřív pečeme zakryté, později pekáček odkryjeme. Ke konci pečení na každou porci dáme kopeček strouhaného sýra podle vašeho výběru a jemně poprášíme strouhankou. Na strouhanku, podle chuti, posekáme bylinky – libeček, bazalku, kopr. „Osobně nejraději smíchám strouhanku s posekanými bylinkami a na ni navrším na sýr,“ říká paní Hanička z Kutné Hory.

„Vše nechám zapéct.  Až sýr začne roztávat, servíruji maso nejlépe s brambory, nebo s čerstvým chlebem a talířem zeleniny. V létě volím papriky, rajčata, salátové okurky. naopak v zimě je skvělou přílohou salát z kysaného zelí,“ prozrazuje své kulinářské tipy babičky Hanička.

Za výborný recept děkujeme paní Haničce z Kutné Hory.

Sdílejte své recepty s i-Senior.cz

Máte chutný recept, o který se chcete podělit? Zašlete nám ho, a my recept připravíme k vydání. Své recepty zasílejte na e-mail: i-senior@email.cz

Reklama
SDÍLET