Recepty našich babiček: Beskydské lívance pro malé i velké šohaje

Aktuální počasí přeje lesním borůvkám a malinám. Do redakce nám napsala paní Jarmila z Morávky v Beskydech, která se podělila o recept na tradiční beskydské lívance s lesním ovocem. Dříve, než se pustíme do samotného receptu, představíme, co se skrývá za slovem lívanec, a jak se moučník podobá americkým pancakes.

Lívance jsou tradičním českým moučníkem. Jejich historie sahá přinejmenším do Rakouska-Uherska. Přesný a ověřitelný původ ale není zcela známý. Původ slova lívanec pramení od slova lít, neboť moučník se připravuje z litého těsta. Tento název se rozšířil i do němčiny, ve které se užívá spojení böhmische Liwanzen, neboli český lívanec.

Jistou obdobu nalezneme také v amerických či kanadských pancakes, které představují malé lívanečky vrstvené na sobě a zalité javorovým sirupem. S velkou pravděpodobností za americkými lívanci stojí Evropané, kteří se do USA a Kanady přestěhovali.

My však zůstaneme v naší rodné krajině, obklopené horskými hřebeny, ve kterých nalezneme výtečné lesní ovoce. „Beskydské lívanečky jsou v naší rodině oblíbené po celé generace. Mají je rádi velcí i malí šohajové,“ píše paní Jarmila, která dodává: „Recept je zároveň jednoduchý a hodí se i k přípravě během nečekaných návštěv.“ Inspirujte se přípravou beskydských lívanců.

Beskydské lívance s borůvkami a malinami

Ingredience:

Na lívance: 250 g hladké mouky, 3 lžíce cukru, 20 g vanilkového cukru, 25 g droždí, 1 vejce, 300 ml mléka, sůl, olej na smažení
Ovocná směs: 200 g borůvek, 200g malin, 30 g cukru krupice, lžičku skořice
Dozdobení: šlehačka ke šlehání, lístky máty, moučkový cukr

Postup:

Nejdříve zaděláme na rychlý kvásek. V míse do zřídnutí rozetřeme droždí s třemi lžícemi cukru. Jakmile směs zřídne, přidáme teplé mléko, vejce, mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Vše důkladně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně třicet minut kynout.

Mezitím si připravíme teplé ovoce. Do kastrůlku dáme borůvky a maliny, zasypeme cukrem, skořicí a celou směs necháme prohřát a zkaramelizovat.

Po vykynutí těsta smažíme lívance na oleji. Na hotové lívance dáme teplé borůvky a dozdobit můžeme kopečkem šlehačky a lístkem máty. Pro větší efekt vše zaprášíme moučkovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť! Za recept děkujeme paní Jarmile z Beskyd.

 

Reklama
SDÍLET