Recepty na netradiční vánoční cukroví

Vánoční čas je neodmyslitelně spojen s přípravou vánočního cukroví. Toto období, kdy vůně připravovaných pochutin krásně provoní byt, má rád každý. Krom klasického vánočního cukroví se můžeme inspirovat recepty méně tradičními, zdravějšími s minimem kalorií, či sbírat inspiraci v různých koutech světa. Proč nezkusit tak trochu jiné vánoční cukroví a překvapit rodinu a přátele novými chutěmi?

Pokud  tedy patříte k těm, kteří již po Štědrém dnu nemají co nabídnout svým hostům. Protože vánoční cukroví u vás již zmizelo ze stolů. Zkuste rychlé nepečené vánoční cukroví, které si určitě zamilujete:

Ovesné kuličky                                                                        
  • 150 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 lžíce karobu nebo kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček

postup:

Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout a je hotovo.

Inspirace na vánoční cukroví ze zahraničí: Předpokládáme, že toto vánoční cukroví, inspirované drsným severem Irska, si oblíbí především pánové.

Hrudky z irské whisky s mandlemi a rozinkami
  • 240 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 1 a půl vejce
  • 40 g drcených mandlí
  • 30 g rozinek
  • 0,4 dcl irské whisky
  • trochu strouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • čokoládová poleva na ozdobení

postup:  

V míse se změklým máslem vyšleháme cukr do pěny, přimícháme vejce, whisky a sůl. Do směsi přidáme najemno nakrájené rozinky, mandle a citronovou kůru, na závěr vmícháme mouku. Vypracujeme pevné těsto, ze kterého vytvoříme váleček o průměru cca 3 cm, zabalíme do potravinářské fólie a necháme chvilku odležet. Pak ho nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dozlatova v troubě na 170°C. Upečené hrudky ihned po vyjmutí z trouby sundáme z plechu a necháme chladnout. Na závěr můžeme ozdobit vrstvou čokolády nebo zdobením linkami čokoládové polevy.

 

Reklama
SDÍLET