Vánoční čas je neodmyslitelně spojen s přípravou vánočního cukroví. Toto období, kdy vůně připravovaných pochutin krásně provoní byt, má rád každý. Krom klasického vánočního cukroví se můžeme inspirovat recepty méně tradičními, zdravějšími s minimem kalorií, či sbírat inspiraci v různých koutech světa. Proč nezkusit tak trochu jiné vánoční cukroví a překvapit rodinu a přátele novými chutěmi?
Pokud tedy patříte k těm, kteří již po Štědrém dnu nemají co nabídnout svým hostům. Protože vánoční cukroví u vás již zmizelo ze stolů. Zkuste rychlé nepečené vánoční cukroví, které si určitě zamilujete:
Ovesné kuličky
- 150 g ovesných vloček
- 150 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 3 lžíce karobu nebo kakaa
- 1 vanilkový cukr
- kokos nebo mleté vlašské ořechy na obalení kuliček
postup:
Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme hmotu, ze které tvoříme kuličky. Podle chuti je hotové můžeme ještě obalit v kokosu, mletých ořechách, sezamových semínkách apod. Obalené kuličky necháme v chladu ztuhnout a je hotovo.
Inspirace na vánoční cukroví ze zahraničí: Předpokládáme, že toto vánoční cukroví, inspirované drsným severem Irska, si oblíbí především pánové.
Hrudky z irské whisky s mandlemi a rozinkami
- 240 g hladké mouky
- 120 g másla
- 120 g cukru
- 1 a půl vejce
- 40 g drcených mandlí
- 30 g rozinek
- 0,4 dcl irské whisky
- trochu strouhané citronové kůry
- špetka soli
- čokoládová poleva na ozdobení
postup:
V míse se změklým máslem vyšleháme cukr do pěny, přimícháme vejce, whisky a sůl. Do směsi přidáme najemno nakrájené rozinky, mandle a citronovou kůru, na závěr vmícháme mouku. Vypracujeme pevné těsto, ze kterého vytvoříme váleček o průměru cca 3 cm, zabalíme do potravinářské fólie a necháme chvilku odležet. Pak ho nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dozlatova v troubě na 170°C. Upečené hrudky ihned po vyjmutí z trouby sundáme z plechu a necháme chladnout. Na závěr můžeme ozdobit vrstvou čokolády nebo zdobením linkami čokoládové polevy.