Proč sáhnout po konopném semínku?

Existuje dobrota, která našemu tělu dodá i něco jiného než jen cukry a tuky? Možná jste už slyšeli o pamlscích s příchutí konopí. Zdá se Vám to jako bláznivý nápad? Konopí je prospěšné v každém věku.

Předně je dobré se oprostit se od představy, že konopí je pouze droga. Existuje potravinové a léčivé konopí, které na rozdíl od marihuany neobsahuje aktivní látku THC.

Konopí jako zdroj živin

Konopné semínko se prodává v obchodech se zdravou výživou a produkty z něj jako konopné mléko či konopný olej jsou žádanou kvalitní potravinou, která je schopná dodat spousta vitamínu a minerálů i v malé porci. Samotné konopné semínko se jako loupané může přidávat například do salátů, smažených pokrmů, zmrzlinových pohárů a jiných potravin, kde se dají normálně použít ořechy, jejichž chuť konopné semínko připomíná.

Z hlediska obsažených látek konopné semínko je jako časovaná bomba – v dobrém slova smyslu. Hlavní zbraní jsou totiž polonenasycené esenciální mastné kyseliny. Poměr mezi oběma nenasycenými mastnými kyselinami omega-3 alfa linolenová a omega-6 linolová kyselina je v semínku 1:3, což je poměr blízký poměru v našem organismu. V důsledku tak podporuje konzumace konopného semínka správný vývoj a fungování mozku, reprodukční systémy a metabolismus.

Prevence ve starším věku

Zvlášť ve starším věku se konopné semínko může využívat jako prevence. Dodává totiž energii, podporuje svalovou hmotu, posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu. Konopné semínko se vyloženě doporučuje po nemocech srdce a oběhového systému a zlepšuje i paměť.

Specifická ořechová chuť semínka se se dobře hodí i do těsta na koláče, cukroví nebo k jiným sladkostem. Velmi dobře vynikne také ve spojení s čokoládou. Cenově výhodnou kombinaci kvalitní čokolády a vysokého obsahu semínek naleznete například v čokoládě s konopným semínkem od české čokoládovny CARLA. Konopné semínko zde tvoří 10 % hmoty a čokoláda ať už hořká nebo mléčná nabízí vysoký podíl kakaa. Kombinace s čokoládou je vhodná především proto, že kakaové boby, ze kterých je čokoláda vyrobena, jsou dobrým zdrojem důležitých antioxidačních látek – tzv. flavonoidů. Ty napomáhají snížení srážlivosti krve, zlepšují náladu, říká se také o nich, že chrání buňky před rakovinovým bujením a regulují i hladinu cholesterolu. Pokud si tedy pohlídáte vysoký poddíl kakaové sušiny v čokoládě, můžete mít klidné svědomí, že pro své zdraví děláte prospěšnou věc.

Reklama
SDÍLET