Proč Evropská unie plánovala zakázat český chléb?

Před několika dny médii proběhla zpráva o tom, že Evropská unie plánuje regulovat prodej českého chleba a některého pečiva. Zpráva vyvolala rozrušení mezi pekaři po celé Evropě. Jestliže by byl regulován prodej českého chleba, mohlo by se omezení prodeje týkat také dalších evropských zemí. Podle Svazu pekařů a cukrářů se situace vysvětlila a k zákazu prodeje nedojde. Co ale stálo za hrozbou regulace?

Českému chlebu hrozil zákaz prodeje, neboť se po boku hranolek, bramborových lupínků či pražené kávy objevil černé listině regulovaných výrobků vydané Evropskou komisí. Tato listina uvádí výrobky, které obsahují škodlivý akrylamid.

Akrylamid je karcinogenní látkou, která se především vyskytuje v potravinách, jejichž tepelná úprava přesáhla 120 oC. Zpravidla se jedná o smažené hranolky, bramborové lupínky a další potraviny. Potraviny s nadlimitním množstvím akrylamidu se snaží Evropská komise regulovat. Zákaz tak například padl na tradiční belgické hranolky, které jsou k dostání jen pár metrů od bruselského sídla Evropské unie. Nizozemci se proti zákazu tvrdě ohradili a jejich hranolky tak získaly výjimku a mohou se dále prodávat

Podobný osud hrozil i českému chlebu. Evropská komise navrhovala jeho přípravu při nižších teplotách pod 120 oC. Podle pekařů to však není technologicky možné. Český Svaz pekařů a cukrářů společně s Potravinářskou komorou si nechali vypracovat testy na přítomnost akrylamidu v českém pečivu. Z tesů vyplynulo, že podíl akrylamidu je hluboce pod limitními hodnotami udávaných Evropskou komisí.

Přítomnost akrylamidu byla prokázána u spáleného pečiva, které je ale prakticky neprodejné. „Testy ukazují, že dobře upečeného, tedy nepřipáleného chleba či pečiva se kauza akrylamidu nijak netýká,“ vysvětluje v tiskové zprávě Svaz pekařů a cukrářů.  Vypadá to, že do budoucna se o voňavý český chléb nemusíme obávat.

Reklama
SDÍLET