Překvapí vás, co obsahuje sušená smetana do kávy

Používáte sušenou smetanu do kávy? A víte, že vámi používaný produkt pravděpodobně nemá se smetanou nic společného? Sušené náhražky smetany zpravidla obsahují vysoký podíl cukrů a rostlinných tuků. Skryté cukry přitom můžou ohrozit diabetiky. Zjistěte, na co si dát pozor.

Mléko či smetanu do kávy přidáváme především pro zjemnění chuti. Kromě klasických smetánek ale existují také instantní přípravky, kterým se obecně říká sušená smetana. Bohužel se smetanou či mlékem nemají příliš společného. Oproti sušenému mléku neobsahují mléčný tuk, ale rostlinný tuk, pořádnou dávku glukózového sirupu a celou řadu dalších příměsí.

O tom, zda se jedná či nejedná o pravé sušené mléko napoví již samotné označení přípravků. Názvy coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy jasně dávají najevo, že mléko neobsahují a zároveň na obalu nesmí mít uvedeno označení „smetana do kávy“.

Za produkcí náhražek stojí nízká cena

A proč se vlastně tyto prapodivné náhražky a bělidla do kávy vyrábí? Důvodů je více. Mezi pozitivními vlastnostmi převládá dlouhá doba skladování bez ohledu na okolní teplotu. To je vhodné především u nápojových automatů, u kterých je jsou kávová bělidla využívána pro přípravu instantních nápojů „bílé kávy“ či „cappucinna“. Dalším důvodem je nízká cena. Sto gramů směsi stojí přibližně 6 Kč.

Instantní mix náhražek a konzervantů

Snad nikdo nemá pochyb, že bělidla do kávy neobsahují přidané látky. Éčka jsou nepostradatelnou součástí bělících kávových prášků, neboť zamezují tvorbě hrudek, podporují snadné rozpouštění a vytváří plný chuťový dojem. Některé výrobky dále obsahují barvivo a přidaná aroma.

Živočišný tuk nahradil palmový a sójový olej

U klasické smetany do kávy každý očekává, že bude obsahovat zvýšený podíl tuků, které jsou nositeli chuti. Bělící kávové prášky tuk obsahují také. Bohužel nikoliv živočišný, ale rostlinný. Převážně palmový, sójový a kokosový.

Pro diabetiky představuje nebezpečí glukózový sirup

Diabetici by se měli mít na pozoru, jelikož sypká bělidla do kávy obsahují glukózový sirup. Ten je problematický v tom, že do výrobku vnáší množství cukru, aniž by vytvářel sladkou chuť na jazyku. Některé produkty uvádějí až 81 g sacharidů na 100 g výrobku. Jinými slovy s každou dávkou tohoto výrobku, kterou si nasypete do šálku, dostanete i jednu lžičku cukru navíc, o které vůbec nevíte.

Při nákupu opět platí známé pravidlo, pečlivě číst etikety. Čím méně cukru je na etiketě výrobku uvedeno, tím je to lépe.

Reklama
SDÍLET