Přejete si vychutnávat bramborový salát několik dní? Dodržujte základní pravidla

V mnoha rodinách je typické uchovávat vánoční bramborový salát až do Silvestra. Je to však v pořádku a nehrozí zažívací potíže? Vysvětlíme, které faktory nejvíce ovlivňují choroboplodné procesy v bramborovém salátu, a poradíme, jak ho v nejlepší formě uchovat několik dní.

Každoroční příprava velkého množství bramborového salátu je v mnoha českých rodinách doslova tradicí. Otázky, co když ho bude málo, jsou natolik frustrující, že hospodyňky raději suroviny přidávají, než ubírají. A po štědrovečerní večeři se stejně vždy zjistí, že salátu bylo opět více než v loňském roce. Má ale smysl připravovat velké množství salátu? A není lepší za pár dní připravit čerstvou porci?

Základem je správné skladování

Zásadní vliv délku spotřeby bramborového salátu má jeho skladování. Salát skladujte vždy v lednici a nikdy ho nenechávejte delší dobu v teple. Pokud při večeři máte talíř, ze kterého si stolovníci salát přibírají, pak naložte vždy takové množství, které se zkonzumuje. Případné zbytky nevracejte k původnímu salátu v lednici. Pokojová teplota totiž nastartuje rychlejší bujení mikrobiálních bakterií.

Kupované majonézy není důvod se obávat

Majonéza je pro mnohé hospodyňky strašákem. Pravdou však je, že kupované majonézy není důvod se obávat. Obsahuje totiž konzervanty, které zabraňují rychlé zkáze. Zároveň nemusíte mít obavy ze salmonelózy. Veškeré průmyslově vyráběné majonézy totiž musí ze zákona projít pasterizací, které zničí zárodky nežádoucích mikroorganismů.

Cibuli se raději vyhněte

Mnohem rizikovější surovinou, než je majonéza, je cibule. V ideálním případě se jejímu použití v salátu vyhněte. A pokud si bramborový salát bez cibule neumíte představit, pak cibuli vždy spařte horkou vodou. Nejvíce zkázy může napáchat šťáva, která se z cibule uvolňuje a postupně proniká do celého salátu a způsobuje rychlejší zkažení.

Salát nabírejte čistou lžící

Důležitým opatřením proti rychlému zkažení salátu je dodržení základních hygienických pravidel. Bramborový salát nabírejte vždy čistou lžící, kterou neolizujte a v salátu nenechávejte! Zároveň salát neujídejte. Místo toho si naložte malou porci na talířek. Veškeré ochutnávání a vrácení lžíce přenáší mikroorganizmy z úst, které za vhodných podmínek začnou v salátu bujet a rozmnožovat se.

Při dodržení správného skladování a základních hygienických pravidel vydrží bramborový salát čtyři až pět dní.

Reklama