Perníkový zákusek s pomerančovým želé

V létě si rádi pochutnáme na čerstvém ovoci nebo zmrzlině, ale dezertem ke kávě také určitě nepohrdneme. Mám pro vás, milí čtenáři, můj velmi osvědčený recept. Bohužel bez vlastních fotografií, protože zákusek zmizel dříve, než jsem ho stačila vyfotit. Věřím, že vám bude také chutnat.

 

Co budeme potřebovat na dávku do dortové formy o průměru 26 cm:

 

Těsto:

1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 lžíci kakaa, 1,5 lžičky koření – medový perník nebo jiné perníkové, ½ prášku do pečiva, 1 celé vejce, ¼ hrnku oleje, ½ hrnku mléka, marmeládu na pomazání

Krém:

200 g čistého pomazánkového másla, 1 smetanu ke šlehání, 2 vanilkové cukry

Pomerančové želé:

2 hrnky pomerančového džusu, 2 vanilkové pudinky, cukr dle chuti – asi 2 lžíce

 

Příprava

Ingredience na těsto smícháme, pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě o průměru 26 cm asi 30 minut při 180 stupních. Vychladlý korpus pomažeme marmeládou dle chuti.

Krém připravíme takto. Šleháme pomazánkové máslo, vanilkový cukr a postupně vléváme smetanu (asi na pětkrát) až je hmota hustá a objemná. Krém namažeme na korpus.

Pomerančové želé – uvaříme jako klasický pudink a vychladlý nalijeme na krém.

Dáme ztuhnout do lednice nejlépe přes noc.

 

 

Dva tipy na závěr:

na krém můžeme položit plátky jahod nebo meruněk, borůvky nebo jiné ovoce

– pomerančové želé je možno posypat strouhaným kokosem, čokoládovými hoblinkami či jiným zdobením

 

Přeji dobrou chuť a krásné pohodové léto.

Reklama
SDÍLET