Pečená kachna s jablky a šalvějí

Druhý svátek vánoční, den svatého Štěpána, je spjatý s tradicí přípravy pokrmu z pernaté drůbeže. Oblíbená je zejména pečená kachna, která provoní celý dům. I tu lze ovšem naservírovat v novém podání, například s léčivou šalvějí, která masu dodá kořenitou vůni.

„Účinky šalvěje lékařské jsou široké. Jako silné přírodní antibiotikum působí na velké spektrum mikrobů, zejména při léčbě močových cest, bolesti v krku a angíny, zažívacího ústrojí a gynekologických zánětů. Uvolňuje také od křečí a nadýmání, odstraňuje poruchy trávení a povzbuzuje chuť k jídlu,“ říká nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Na štěpánské hodování tak kromě šalvěje potřebujeme kachnu, 3 dcl červeného vína, 2 dcl zeleninového vývaru, česnek, bobkový list, tymián, nové koření, na nádivku pak jablka a sušené švestky.

Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na čtvrtky a spolu se švestkami vložíme dovnitř omyté a očištěné kachny, kterou z obou stran nasolíme. Na pekáči je třeba ji podlít vývarem a vínem a přidat k ní na plátky nakrájený česnek a koření. V troubě ji pak průběžně poléváme výpekem a pečeme, až je maso měkké a kůže zlatavá. Na závěr ji dozdobíme šalvějí a servírujeme s knedlíkem a zelím.

Reklama
SDÍLET