Papriky podporují trávení a obsahují vysoký podíl vitamínu C

Závěrem prázdnin vrcholí sklizeň paprik, které vynikají nejen svou rozmanitostí druhů, tvarů a barev, ale také mnoha způsoby kulinářského využití. Čerstvě sklizené papriky lze grilovat, vařit či dusit. Pro dlouhodobé uskladnění je možné papriky zavařovat, sušit i nakládat do nálevů. Přesvědčte se, proč si papriky oblíbil celý svět a jak prospívají organismu.

Paprika patří k oblíbeným surovinám snad ve všech kuchyních. Na evropský kontinent papriku, společně s rajčaty a brambory dovezl Kryštof Kolumbus ze zámořských plaveb k americkým břehům. Zajímavostí je, že Evropané si nejdříve vychutnávali čerstvé plody, až později začali sušenou a rozemletou papriku používat  jako koření.

Paprika čtyřnásobně více vitamínu C než citrusové plody

V červené paprice je obsaženo až čtyřikrát více vitamínu C než v citrusových plodech. Konzumací pouhých 100 g červené papriky získá lidský organismus až trojnásobnou denní dávku vitamínu C.

Dalšími prospěšnými látkami jsou flavonoidy, které patří k silným protizánětlivým antioxidantům. Pálivost paprik je způsobena látkou kapsaicin. Malé množství kapsaicinu podporuje trávení. V kombinaci s vlákninou, které mají papriky okolo 2 %, navíc působí lehce projímavě. S konzumací pálivých chilli papriček to však nepřehánějte. Dráždí nejen sliznici, ale také pokožku.

Konzumace paprik pomáhá osobám trpící poruchou trávení. Zmírňuje totiž záněty žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Na druhou stranu je syrová paprika obtížněji stravitelná a způsobuje nadýmání. Pro lepší stravitelnost je vhodné papriku krátce uvařit v páře, podusit nebo do změknutí zlehka osmahnout na oleji.

Nejpoužívanější druhy paprik

Červená paprika je v naší české kuchyni snad nejrozšířenější. Vhodná je pro milovníky velmi kořeněných pokrmů, jakou se vyznačuje maďarská a vídeňská kuchyně.

Jemně sladká paprika je málo ostrá, má tmavší barvu, ale zato velmi kořeněná.

Ostrá paprika má hnědavě červenou barvu a chuť pálivě ostrou. Musíme mít na zřeteli, že ji nikdy nedáváme do vroucího tuku. Zhořkla by tím a ztratila svou červenou barvu.

Delikatesní paprika je méně aromatické chuti a proto se hodí především do dietní kuchyně.

Reklama
SDÍLET