Ovocné bublanině nejde odolat. Je libo klasika, šlehačková nebo s jogurtem?

Kde se vzala, tu se vzala. Nikdo o jejím původu nic neví. Řeč je o bublanině, která nesmí chybět na nedělním stole v mnoha rodinách. Bublina je specifickým druhem buchty. Jak už název napovídá, v pekáči by měla pořádně „nabublat.“ Jak ale připravit bublaninu, na které si pochutná celá rodina? A jaké ovoce je v oblíbeném dezertu to nejchutnější?

Bublanina je třenou buchtou. Receptů na bublaninu má doma každý hned několik. Specifikem tohoto sladkého druhu pečiva je ale ovoce. To se totiž takzvaně vsadí do těsta nalitého v pekáči. Těsto na bublaninu by vždy mělo být řidší, než jsme u klasických buchet zvyklí. Díky tomu se ovoce pokladené na povrch ponoří do těsta, které v troubě při pečení krásně probublá.

Receptur na bublaninu je celá řada, my jsme si pro vás připravili tři recepty. Zatímco jeden je takzvanou klasikou, druhý je šlehačkový a třetí s jogurtem.

Hrníčková bublanina

Potřebovat budeme 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 2 lžíce oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, citronovou kůru a 2 hrnky ovoce. Všechny ingredience pečlivě promícháme, aby nám vzniklo hladké těsto, které následně vylijeme na plech. Poklademe ovoce a bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 175 °C zhruba 40 minut.

Šlehačková bublanina

Potřebovat budeme 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 kelímek smetany ke šlehání, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, špetku soli a 3 hrnky ovoce. Vyšleháme vejce s cukrem a poté přidáme mouku, kypřicí prášek, sůl, smetanu a vše důkladně promícháme. Těsto následně vylijeme na plech a posypeme ovocem. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.

Jogurtová bublanina

Potřebovat budeme 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, ½ hrnku oleje, 1 velký bílý jogurt, 2 vejce, 1 prášek do pečiva a 2 hrnky ovoce. Všechny ingredience pečlivě smícháme, aby nám vzniklo hladké těsto. To následně vylijeme na plech a přidáme na něj ovoce. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 190 °C zhruba 20 minut.

Nezapomeňte na vymazání plechu a drobenku

Plech na bublaninu si buď vymažte tukem a vysypte moukou, nebo použijte pečicí papír. Ovoce do bublaniny můžete použít téměř jakékoliv. V buchtě jsou výborné meruňky, třešně, višně, švestky, jahody, borůvky, maliny i broskve. Nejlepší je samozřejmě ovoce čerstvé, použít ale můžete i mražené nebo zavařené.

Pro ještě lepší chuť můžete bublaninu po upečení poprášit moučkovým cukrem s vanilkou nebo drobenkou. Tu připravíte tak, že na pánvičce rozehřejete asi 80 g cukru krupice a 80 g másla. Poté přisypte 200 g polohrubé mouky a míchejte, dokud se vše nezačne drolit. Před posypáním moučníku nechte drobenku pořádně vychladnout.

Reklama