Okořeňte grilování zeleninou

Už vás nebaví grilovat jen samé maso? Okořeňte grilování zeleninou. Grilovaná zelenina je nejn velmi chutnou a zdravou přílohou. Vyzkoušejte tři naše recepty na grilované papriky, žampionovoý burger a grilovanou cuketu a sami se přesvědčte, že zelenina může být opravdu výtečná a že může zachutnat i dětem.

 

 

Grilované papriky

Co budeme potřebovat: 2 zelené a 2 žluté papriky, 2 lžičky oleje, 30 g vlašských ořechů, 50 g sušených brusinek

na zálivku

1 stroužek česneku, 1 citron, 6 snítek máty, 1 svazek rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje

Postup

Papriky pořádně omyjeme a rozčtvrtíme. Poté je potřeme olejem a grilujeme 3 minuty. S octem smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř a citronovou kůru. Česnek vylisujeme a přidáme do směsi. Pak už jen vmícháme olivový olej, mátu a rozmarýn. Zálivku dobře promícháme a na ogrilované papriky přelijeme. Nakonec vše posypeme nasekanými ořechy a brusinkami.

Žampionový burger

Zdroj: pixabay.com

Co budeme potřebovat: 4 velké žampiony, sůl, pepř, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 4 lžičky pesta, 4 hamburgerové housky, 4 lžíce tatarské omáčky, 150 g rukoly, 1 velké rajče, kečup

Postup

Žampiony osolíme, opepříme a grilujeme 15 minut z obou stran. Poté na grilu orestujeme papriky a ochutíme je pestem. Dále si vezmeme housky, které necháme rozpéct na grilu po dobu 3 minut, a rozkrojíme. Jednu půlku potřeme tatarskou omáčkou, přidáme na ní rukolu, rajče, žampion, papriku, potřeme kečupem a vše přiklopíme druhou půlkou housky.

Grilovaná cuketa

Zdroj: pixabay.com

Co budeme potřebovat: 1 cuketu, olivový olej, sůl, bylinky, česnek

Postup

Omytou cuketu nakrájíme na cca 1 cm silné kolečka či plátky a z obou stran potřeme směsí z olivového oleje, soli, bylinek a česneku. Necháme asi 15 min. uležet a pak grilujeme z každé strany cca 5 až 10 min. Chutná skvěle jako příloha ke grilovanému masu nebo samostatně.

Tip: Při grilování z druhé strany můžeme dle chuti posypat strouhanou Nivou či jiným druhem sýru.

Doufáme, že se grilovaná zelenina již pro toto léto stane nepostradatelnou součástí letního grilování. Vždyť právě ona dokáže receptům často dodat tu správnou chuť a originalitu.

Reklama
SDÍLET