(Ne)známé polyfenoly – co přinášejí (nejen) diabetikům?

Hořčice, borůvky, brokolice – nejspíš netušíte, že jsou běžným zdrojem polyfenolů – látek, které mají pro organismus řadu pozitivních vlastností. Řekněme si o nich více.

Polyfenoly jsou látky běžně obsažené v rostlinách, často mají výrazné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Jejich vysoké hladiny se často nacházejí ve slupce ovocných plodů. Mezi jedny z nejznámějších polyfenolů patří kurkumin a resveratrol. V poslední době se významu polyfenolů a především kurkuminu věnují odborníci zabývající se jejich vlivem na neuropatickou bolest, která sužuje nejčastěji pacienty s diabetem.

Kurkumin pomáhá po tisíce let

Kurkumin je pigment obsažený v oddencích rostlin rodu kurkuma. V Indii je kurkuma po tisíce let používána jako léčivá bylina a koření. Žlutou barvu propůjčuje například kari koření i hořčici. Pozitivní vlastnosti kurkuminu potvrzuje italská klinická studie, která byla publikována v červnu 2013 v renomovaném časopise Journal of Pain Research. Studie prokázala významný efekt kurkuminu na neuropatickou bolest u pacientů se syndromem karpálního tunelu a ischiasem. Pacienti léčení kombinací kurkuminu ve formě s usnadněným vstřebáváním (kurkumin společně s lecitinem a piperinem) vykazovali v klinické studii snížení neuropatické bolesti o 66 %.

Nadějné vyhlídky pro pacienty s neuropatickou bolestí

Negativem polyfenolů však byla ještě donedávna nízká vstřebatelnost účinných látek, se kterou si odborníci nevěděli rady. Vstřebatelnost je však možné podpořit přidáním dalších látek. Například doplněk stravy Neuritogen obsahuje kromě kurkuminu a dalších polyfenolů take piperin a lecitin – látky, které mnohonásobně zvyšují vstřebatelnost obsažených polyfenolů. Česká studie z tohoto roku prokázala statisticky významný pokles intenzity bolesti při užívání Neuritogenu u 120 diabetických pacientů potýkajících se s neuropatickou bolestí.

Reklama
SDÍLET