(Ne)známé polyfenoly: V čem je pro diabetiky prospěšný kurkumin?

Hořčice, borůvky, brokolice – nejspíš netušíte, že jsou běžným zdrojem polyfenolů – látek, které mají pro organismus řadu pozitivních vlastností. Řekněme si o nich více.

Polyfenoly jsou látky běžně obsažené v rostlinách, často mají výrazné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Jejich vysoké hladiny se často nacházejí ve slupce ovocných plodů. Mezi jedny z nejznámějších polyfenolů patří kurkumin a resveratrol. V poslední době se významu polyfenolů a především kurkuminu věnují odborníci zabývající se jejich vlivem na neuropatickou bolest, která sužuje nejčastěji pacienty s diabetem.

Kurkumin pomáhá po tisíce let

Kurkumin je pigment obsažený v oddencích rostlin rodu kurkuma. V Indii je kurkuma po tisíce let používána jako léčivá bylina a koření. Žlutou barvu propůjčuje například kari koření i hořčici. Pozitivní vlastnosti kurkuminu potvrzuje italská klinická studie, která byla publikována v červnu 2013 v renomovaném časopise Journal of Pain Research. Studie prokázala významný efekt kurkuminu na neuropatickou bolest u pacientů se syndromem karpálního tunelu a ischiasem. Pacienti léčení kombinací kurkuminu ve formě s usnadněným vstřebáváním (kurkumin společně s lecitinem a piperinem) vykazovali v klinické studii snížení neuropatické bolesti o 66 %.

Nadějné vyhlídky pro pacienty s neuropatickou bolestí

Negativem polyfenolů však byla ještě donedávna nízká vstřebatelnost účinných látek, se kterou si odborníci nevěděli rady. Vstřebatelnost je však možné podpořit přidáním dalších látek. Vědci ale přišli na to, že například lecitin a další látky mnohonásobně zvyšují vstřebatelnost obsažených polyfenolů. V budoucnu se tak možná dočkáme vyššího užitku polyfenolů.

Reklama