Nekupujte zajíce v pytli. Poradíme, jak poznat zralý meloun.

Červenému melounu je přezdíváno sladké osvěžení. Bohužel ne vždy se ale opravdu sladké chuti dočkáte. Do melounu v obchodě totiž nevidíte, a tak se může stát, že po rozkrojení doma zjistíte, že je moc vodnatý, málo sladký, nahnilý nebo nedozrálý. Jak vybrat meloun, který bude dokonalý po všech stránkách?

Na melounu obvykle najdete světlou skvrnu, a ta je první indicií zralosti. Skvrna je pozůstatkem toho, že meloun se dotýkal země, což vůbec nevadí. Pokud je místo bílé barvy znamená to, že je ještě nezralý, pokud je naopak skvrna žlutá, dočkáte se doma sladké a šťavnaté chuti.

Dále na melounu hledejte takzvané pavučinky. Jsou to hnědé fleky a čárky, které se pavučině samozřejmě jen podobají. Pokud na melounu nic takového nenajdete, vezměte do ruky raději jiný kus. Tato na první pohled nedokonalost je totiž znakem toho, že na květ melounu sedali častokrát včely a opylovaly ho, což je záruka sladkého potěšení.

I tvar rozhoduje o chuti. Podle tvaru poznáte, zda je meloun mužského rodu nebo ženského. Zatímco „chlapci“ mají tvar oválu a jsou větší a vodnatější, „děvčata“ jsou kulatá a menší a především také sladší.

U velikosti ještě zůstaneme. Rozhodně se nevyplatí vybírat mezi melouny žádného trpaslíka a ani obra. Vždy raději volte zlatou střední cestu. Vhodné ale je, aby vás váha melounu překvapila. Jestliže si totiž domů odnesete meloun, který váží více, než byste čekali, dočkáte se lepší chuti, proto si nezapomeňte v obchodě tuto šťavnatou zeleninu vždy zvážit.

Na konec nesmíme zapomenout na stopku. I ta je jednou z indicií, která vám pomůže vybrat ten nejchutnější kousek. Je-li stopka tmavá a suchá, je meloun dostatečně zralý. Zelená stopka je zas indikátorem jasné nezralosti.

A co vy, jak vybíráte meloun v obchodě? Dáváte přednost menším či větším kouskům? Diskutujte s námi na facebookovém profilu i-Senior.

 

Reklama
SDÍLET