Nádherná a užitečná mandloň

Nemůžete se rozhodnout, co si zasadíte na zahrádce? Váháte, zdali vybrat okrasný strom nebo se raději poohlížet po stromu, který bude mít lahodné plody? Řešením je spojit příjemné s užitečným. Takovou variantou může být zrovna Mandloň obecná.

Latinským názvem označována jako Amygdalus communis je teplomilný ovocný strom s výjimečným vzhledem. Jako dekorativní dřevina slouží především, když je mandloň mladá. Vyznačuje se úzkou a vzpřímenou korunou na vysokém kmínku. Ani v zimě její krása nezanikne, díky červeně zbarveným letorostům, kterými mandloň disponuje.

Strom kvete velkými bělorůžovými květy, jako jeden z nejdřívějších, a to už začátkem března. Plody má mandloň v podobě jádra, které rozlišujeme na sladká – odrůda „dulcis“ a hořká – odrůda „amara“. Konzumovat se mohou jen jádra sladké odrůdy „dulcis“, protože hořké odrůda „amara“ obsahuje nebezpečný alkaloid. Mandloň plodí v nadmořské výšce okolo 250 metrů nad mořem s průměrnou roční teplotou mezi 8 – 9 oC. Mandloň vyžaduje slunná místa a v letních vedrech kvalitní zálivku. Růst může i v mírně odlišných podmínkách, ale už nemusí plodit. Dále je velmi náchylná na tuhé zimy a pozdní jarní mrazíky.

Výsadba

Mladé stromečky vysazujeme na jaře, podobně jako meruňky. Půdu musíme dobře upěchovat a před výsadbou mandloni zkrátíme kořeny. Nesmíme zapomenout na vydatnou zálivku, zvláště v období suchého jara.

Korunku tvarujeme tak, aby zůstalo pět až šest hlavních větví rovnoměrně se rozrůstající do všech stran. Výhonky, které mají tendenci růst do středu odstřiháváme. Samozřejmostí jsou udržovací řezy v období plození stromu.

Sklizeň

Mandle dozrávají v září až v říjnu. Sklízíme v době, kdy obal plodů začíná praskat a mandle se z něj uvolňují. Plody očistíme, usušíme a poté je rozbijeme a vyjmeme jádra.

Jádra mandlí najdou široké uplatnění v kulinářství. Známé mnoho způsobů úpravy mandlí, ale o tom vám povíme až příště v rubrice receptů.

SDÍLET