Mýty o taveném sýru

Tavené sýry zpestřují lidem jídelníček už rovných sto let. První tavený sýr byl vyroben švýcarskou firmou Gerber a Stettler v roce 1911. Ve Francii začali tavený sýry vyrábět v roce 1919 a v Německu jeho výrobu zavedli o čtyři roky později, tedy v roce 1923. U nás se první tavené sýry začaly vyrábět ve Vodňanech. O tavených sýrech, přes jejich velkou oblíbenost, koluje spoustu mýtů, které vám vysvětlíme.

Vyrábí se tavené sýry ze sýrových zbytků?

Uvádí se, že tavené sýry jsou vyráběny ze sýrových zbytků a odpadů. Tato pověra ovšem není pravdou. Při výrobě tavených sýrů se používají stejně kvalitní mléčné suroviny, které se používají k výrobě ostatních druhů sýrů.

Mají krátkou trvanlivost?

Dalším mýtem je krátká trvanlivost. To ovšem také není pravda. Tavené sýry jsou výjimečné díky své dlouhé trvanlivosti, které je právě docíleno specifickým výrobním postupem tavení. Díky tavení mají měkké sýry další charakteristickou vlastnost, a to snadnou roztíratelnost. Této vlastnosti je dosaženo díky nižšímu procentu mléčného tuku. V rozmezí okolo 15 až 30 procent.

Negativní stránkou tavených sýrů je obsah fosforečných solí, které snižují vstřebatelnost vápníku do těla.

Tavené sýry jsou mimo jiné výborné pro zjemnění omáček a polévek. Výborně se rozpouští a jídlu dodají smetanovou chuť.

Výroba tavených sýrů

Tavené sýry se vyrábějí z přírodních sýrů jak měkkých, tak tvrdých, které se umelou. Postupně se přidají další suroviny v podobě tvarohu, másla, sušeného mléka nebo sušeného podmáslí. Do vzniklé směsi se přisypou tavící soli. Tato hmota se nechá roztavit ve speciální tavičce sýrů. Sýr se taví zhruba při 95°C okolo 15 minut. Ještě za tepla se hotový sýr balí.

Reklama
SDÍLET