Mexiko: země opředená krásou

Letní dovolené jsou již téměř za námi, ale nikdy není dost tipů kam se vydat buď příští rok, nebo ještě letos.

Reklama

Možná jste už velkou část Evropy procestovali a již plně znáte krásy Chorvatska, Itálie, Řecka nebo Španělska. Rádi byste vyzkoušeli něco nového a exotického? Poznejte s námi krásy Mexika. I když Mexiko třeba osobně nenavštívíte, můžete se aspoň ponořit do jeho krás prostřednictvím našeho článku.

Mexiko najdeme v samotné jižní části Severní Ameriky. Na severu Mexiko sdílí nejstřeženější hranici na světě a to se Spojenými státy americkými. Na jihu hraničí Mexiko s Guatemalou a Belize. Západní pobřeží omývá Tichý oceán. Východní pobřeží je pro změnu smáčeno Atlantským oceánem. Úředním jazykem ve Spojených státech mexických je španělština.

Mexiko je výjimečné svým subtropickým podnebím, které se dělí na čtyři výšková podnební pásma. Horká země do výšky 800 m. n. m. má průměrnou roční teplotu přes 23 °C. Mírná země do 1700 m. n. m. má průměrnou teplotu od 17 °C do 23 °C. Chladnou zemi do 2500 m. n. m. s teplotou méně než 17 °C střídá pásmo věčného sněhu.

Na jihu se dělí rok na období sucha a dešťů – ty dosahují maxima v letních měsících. Na východním pobřeží závisí srážková činnost v létě na pasátu vanoucím z Atlantiku, v zimě na větru ze severu. Pacifické pobřeží je sušší. Zvláště Kalifornský poloostrov a severní část západního Mexika má srážek málo.

V Mexiku není žádná doba pro dovolenou špatná. Nicméně v době od května do září je v Mexiku horké počasí s větším množstvím srážek. Vrcholem turistické sezóny jsou bezesporu měsíce červenec a srpen a pak dále v období půlky prosince do začátku ledna a v období kolem Velikonoc. V těchto vrcholech turistické sezóny nabízejí přímořská letoviska nejširší nabídku služeb a zároveň je v letoviscích nejvíce živo. S cestou do Mexika nemusíte mít obavy. Mnoho cestovních kanceláří nabízí letecké zájezdy do Mexika.

Mexická kuchyně má dlouhou tradici, která sahá daleko před dobu objevení Ameriky Evropany. Mexické kulinářstvíje známo různorodými chutěmi, barevností jídel a množstvím nejrůznějšího koření. Typickými surovinami mexické kuchyně jsou fazole, kukuřice a chilli papričky. V roce 2010 byla tradiční mexická kuchyně zařazena na seznam nehmotných památek UNESCO.

Mexiku se setkáte nejen s chutným jídlem ale také se zajímavou kulturou a potkáte mnoho Indiánů, od kterých si můžete koupit ručně dělané náramky, náhrdelníky, šperky a vyřezávané sošky z tropických dřevin.

Mexiko je jistě zemí, které stojí za to poznat, strávit v něm příjemnou dovolenou a nasát jeho atmosféru, vůni a cizokrajné chutě.

Reklama