Máte rádi ananas? Vypěstujte si ho sami doma

Horké letní dny jsou sice teprve před námi, ale malé tropické zákoutí si můžete vytvořit už nyní i u vás doma. Zadaďte si ananas a těšte se z krásného ananasovníku, který je poměrně nenáročnou rostlinou. Nevěříte? Přesvědčte se o tom sami.

 

 

 

Ananasovník (Ananas Comosus) si můžete pořídit jako okrasnou rostlinu zakoupenou v zahradnictví nebo vlastnoručně vypěstovat z plodu. Osobně jsem dala přednost druhé variantě, protože ráda zkouším nové věci a jako většina žen – miluji sladkou chuť tohoto ovoce.

 

Zadaďte si čerstvý plod. Víte, jak ho poznat?

Zdroj: pixabay.com

Vyberte si čerstvý plod s úplnou růžicí (zejména středových) listů. Doma si připravte dostatečně široký květináč nebo jinou nádobu, která bude mít dole středně velké otvory. Dno vyložte drenážní vrstvou, nasypte směs rašeliny a ostrohranného písku v poměru 1:1. (použít můžete i směs pro orchideje a pokojové rostliny a běžný písek).

Růžici ananasu uřízneme asi s jedním centimetrem plodu. Tento „vršek“ postavte do květináče, kde bude kolem růžice dostatek prostoru, až se rozroste. Zasypte ho směsí hlíny a řádně upevněte tak, aby stál vzpřímeně a byla pokryta báze plodu. Rostlinku zalijte.

Kolem květináče upevněte drát, kterým vytvoříte obloukovou oporu pro polyetylenový sáček. Ten bude sloužit jako miniaturní skleník. Je důležité sáček denně snímat na pět minut a nenechat zeminu vyschnout. Ideální je udržovat teplotu 24° C. Jakmile začnou ze středu růžice vyrůstat nové listy, můžete sáček odstranit. Důležité je být trpělivý, odměnou vám bude celoročně zelená rostlina s malými květy.

 

Brazilská rostlina vyžaduje hodně slunce

Ananas zaléváme do misky, aby si vodu mohl načerpávat sám dle potřeby. V létě jednou až dvakrát za sedm dní, mezi zálivkami necháme půdu vyschnout. V zimě udržujeme větší sucho a zaléváme ho jedenkrát za týden. Listy můžeme podle potřeby otírat navlhčenou vatou nebo postřikovat rozprašovačem ze vzdálenosti přibližně 15 cm od listů.

Nejvhodnější je umístit rostlinu na místě plném slunce, v místnosti s teplotou 18 – 21°C. Pokud okraje listů zhnědnou (nebo jsou-li hnědé při sázení plodu), odstřihneme je těsně před zdravým zeleným listovým pletivem.

 

Od každého ananasu se nedočkáte plodů

Tyto nenáročné rostliny pochází z Brazílie a Evropu poprvé spatřily koncem 17. století.  O 30 let později začal být v Anglii pěstován jako lahůdka pro společenskou smetánku až do doby, než se před rokem 1970 rozběhla komerční výroba.

Dnes je pěstujeme čistě pro dekoraci a plody se objevují jen mimořádně. V interiérech našich domovů se nejčastěji vyskytují tyto tři varianty: zelený, úzkolistý Ananas Comosus, menší Ananas Comosus Variegatus se širokými, pruhovanými listy a poměrně velký Ananas Bracteatus Striatus se žíhanými listy.

Reklama
SDÍLET