Máte hodně rajčat? Poradíme, jak je uchovat až do jara

Domácím rajčatům se nic nevyrovná. Jejich nádherná barva, krásný vzhled a božská chuť, která je plná vitamínů a čerstvosti. Tomu se nic nevyrovná. Jestliže se potýkáte s nadbytkem letošní úrody rajčat, poradíme, jak je spolehlivě uchovat na pozdější měsíce.

 

 

Rajčata z vlastní zahrádky skrývají rozmanitost velikostí, tvarů i chutí. Pokud i vaše letošní úroda překonává rekordy a rajčata máte na snídani, k obědu i večeři, je škoda část úrody neuchovat na pozdější měsíce.

Jednoduché zmrazení

Nejjednodušším způsobem, jak si chuť léta uchovat například do zimy, je prosté zmrazení. Rajčata stačí podle libosti nakrájet nebo rozmixovat a následně v sáčcích zamrazit. Rozmixovanou směs můžete zároveň ochutit bylinkami. Výhodou mrazení je, že si zelenina zachová nejvíce vitamínů.

Nenáročné zavaření

Druhou tradiční metodou konzervace je zavaření. Receptů na zavaření rajčat existuje celá spousta. K nejjednodušším receptům patří rajčata nakrájet na čtvrtky, dát do sklenice a jednoduše zavařit. Díky tomu si rajčata zachovají svou původní chuť. Po otevření sklenice je lze použít jak na vaření, tak i přípravu čerstvých kečupů a omáček.

Během zavaření se stejně jako u mrazení nemusíte obávat ztráty vitamínů, protože nejprospěšnější látka, lykopen, se teplem neničí. Naopak je lykopen pro tělo lépe vstřebatelný, nejlépe za přítomnosti nějakého tuku.

Výroba domácího rajčatového protlaku

Domácí rajčatový protlak patří v domácnosti k žádaným surovinám. Nakrájená rajčata lze péct v troubě nebo vařit. Směs ochuťte bylinkami, solí, cukrem, česnekem a olivovým olejem. Před dávkování do sklenic hotový protlak propasírujte přes cedník, zbavíte ho tím nežádoucích slupek. Aby protlak dlouho vydržel, zavařte ho.

Složitější, ale chuťově výtečné sušení rajčat

Poslední, ale také nejnáročnější konzervační metodou je sušení rajčat. Rajčata nakrájejte na čtvrtky a nechte usušit. Chuťově nejlepší sušení je na čerstvém vzduchu dobře větraného a slunného místa. Pomoct si ale můžete sušením v troubě nebo v sušičce ovoce. Sušená rajčata dejte do sklenice nebo je naložte do olivového oleje se stroužkem česneku.

Jakmile v zimě vytáhnete sklenici lahodných sušených či zavařených rajčat nebo domácí protlak, rázem si vzpomenete na slunné léto.

 

 

Reklama
SDÍLET