Makový dort

Makový dort, koláče či buchty jsou pro nás zdrojem vitaminu D. Vitamin D obsahuje dvanáctkrát více vápníku než mléko a mléčné výrobky. Již 100 g máku splňuje doporučenou denní dávku vápníku (1200 – 1400 miligramů).  Makové koláče či buchty s mákem se doporučujíí jíst především těhotným ženám, lidem trpícím osteoporózou, ale i všem ostatním.

Co budeme potřebovat:

Reklama

6 vajec, 200 g mletého máku, 100 g strouhaných mandlí, 50 g najemno nastrouhané čokolády, 80 g třtinového cukru, 100 g moučkového cukru, 250 g měkkého másla, 1 lžíče vanilkového cukru, kůra z citronu a pomeranče, špetka soli, ovocná marmeláda

Poleva:

250 g moučkového cukru, 2 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce Síly květů – směsi květů a koření

Postup:

Žloutky oddělíme od bílků, mák smícháme s mandlemi a čokoládou. Máslo, moučkový cukr, sůl, vanilkový cukr, citronovou a pomerančovou kůru dobře promícháme. Bílky ušleháme s  třtinovým cukrem v tuhý sníh a střídavě s makovo-mandlovo-čokoládovou směsí velmi opatrně přimícháme do máslové směsi. Těsto nalejeme do vymaštěné a moukou vysypané formy. Pečeme při teplotě 160 °C po dobu cca 50 minut. Po vychladnutí vyndáme z formy a dáme na tác. Marmeládu vyšleháme a potřeme jí lehce horní i boční stranu dortu. Přísady na polevu smícháme do hladké, husté hmoty, přidáme do ní směs květů a koření – Síla květů a hotovou polevou potřeme horní část dortu.

Reklama