Levná jídla bez masa

zdroj: Sxc.hu
V současné době, kdy se ceny potravin stále zvyšují, si také chceme pochutnat na kvalitním a zdravém jídle. Nemůžeme mít každý den k obědu řízek nebo kus pečeně. Máme pro vás několik receptů, na kterých si skvěle pochutnáte, a navíc ušetříte nějakou tu korunku.

Smažený celer

Co budeme potřebovat pro 4 osoby:

Reklama

2 menší celery, 1/2 citronu, 150 ml mléka, 2 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhaného parmazánu,  ½ lžičky provensálských bylinek, sůl podle chuti, olej nebo sádlo na smažení

Příprava:

Celer očistíme a nakrájíme na 5 mm široké plátky. Osolíme, pokapeme citronem, zakryjeme folií a necháme asi 20 minut odležet. Mezitím v mléce rozmícháme vejce, mouku, sůl, parmazán a bylinky. Utvoříme hladké těstíčko. Plátky celeru v něm namáčíme a smažíme na rozpáleném sádle či oleji dozlatova. Pro lepší upečení uprostřed celeru vykrojíme malé kolečko.

Tip: podáváme s bramborovou kaší nebo bramborami

Pórkový koláč

 Co budeme potřebovat pro 4 osoby:

400 g listového těsta, 2 menší pórky, 200 g tvrdého sýra, 2 cibule, 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, olej

Příprava:

Pórky očistíme, nakrájíme na kolečka a krátce opečeme na rozpáleném oleji. Osolíme a chvilku necháme dusit pod pokličkou. Mezitím si oloupeme cibuli a nasekáme nadrobno. Vejce rozšleháme ve smetaně a přidáme nastrouhaný sýr. Vzniklou směs dochutíme solí a pepřem. Listové těsto rozválíme ve tvaru obdélníku dle velikosti plechu. Plech vymažeme olejem a poklademe těsto. Necháme vyšší okraje, které přitiskneme ke stěnám plechu. Na dno poklademe dušenou pórkovou směs, přelijeme rozšlehanými vejci se smetanou a sýrem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut při teplotě 200 stupňů.

Reklama