Letní zavařovaní – Okurčičky

Léto je pro hospodyňky obdobím kompotů, marmelád, nakládané a všelijak jinak zavařené zeleniny a ovoce. Dnes se podíváme na zavařování okurek, protože kyselá okurčička je chutnou přílohou v jakékoli roční době.

 

 

Co ale pokud jsme okurky doma ještě nikdy nezavařovali?

Nakonec to není tak těžké, i když nám okurky zaberou hodně času, to ale každé zavařování. Nakoupené malé okurky řádně očistíme. U nás doma je obvykle vysypeme do vany napuštěné vodou, vykartáčované kousky odkládáme do kbelíku a pak je ještě propláchneme vodou.

Nyní si připravíme zavařovací sklenice – jejich velikost záleží čistě na Vašem vkusu a preferencích, ale do větších sklenic se Vám budou okurky lépe ukládat. My jsme pro dvě kila okurek zvolili 13 zavařovacích sklenic o objemu 0,7 litru. Tyto sklenice umyjeme v horké vodě s jarem a opláchneme studenou vodou. Nezapomeňte, že jakákoli špína nebo prach mohou způsobit, že se Vám okurky zkazí.  Důkladnou pozornost proto věnujeme také uzávěrům sklenic, ať už zvolíme obyčejná zavařovací víčka nebo víčka na sklenice se závitem.

Máme-li sklenice umyty, připravíme si do každé z nich: smítko kopru, kolečko cibule, 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 1 kuličku nového koření, 3 – 4 kuličky celého pepře, kousek křenu a dle chuti několik koleček mrkve a petrželky. Do sklenic přidáme okurky tak, aby byly co nejtěsněji u sebe, a připravíme si nálev.

Na 13 sklenic o objemu 0,7 litru budeme potřebovat 3,75 litru vody, 1 litr octa, 30 dkg krystalového cukru, 16 dkg soli a 50 tabletek cukerínu. Nálev krátce povaříme (přibližně po dobu než se roztopí všechen cukr) a nalijeme do zavařovacích sklenic, které dobře uzavřeme. Obyčejná víčka upevníme „zavařovací hlavou“ a jejich horní okraje obtáhneme příborovým nožem, aby dobře držely.  Sklenice vložíme do zavařovacího hrnce (nebo jiného hrnce, který umožňuje sledovat teplotu vody) a zalijeme je vodou tak, aby víčka zůstala zakrytá. Po té je vaříme na 80°C přibližně po dobu 20 minut.

Reklama
SDÍLET