Letní zavařování – Domácí marmeláda

Mohlo by se zdát, že výroba marmelády zabere v podstatě celý den. Dříve tomu tak opravdu bylo, ale dnes známe i jinou cestu, díky níž máme slaďoučkou marmeládu za chvilku hotovou. Až mě to samotnou překvapilo. A v čem spočívá kouzlo? Potřebujete jen správný kouzelný prášek!

 

Reklama

Budeme potřebovat:

Ovoce – výběr druhu (nebo kombinací) a jeho množství záleží čistě na Vás

Cukr krystal – na 1kg ovoce budeme potřebovat 1 kg cukru

Želírovací přípravek – doporučené množství na 1 kg ovoce si pozorně přečtěte na zadní straně obalu

Ovoce umyjeme, vypeckujeme nebo zbavíme jádřinců a vykrojíme místa, kde se ovoce začíná kazit nebo je lidově řečeno „udeřené“.  Špatný kousek ovoce by totiž mohl zkazit celou sklenici marmelády. Připravené ovoce rozmixujeme nebo pomeleme na masovém mlýnku a vlijeme do hrnce. Přidáme odpovídající množství krystalového cukru i želírovacího přípravku a vaříme po dobu uvedenou na zadní straně obalu želírovacího přípravku, obvykle 2 – 5 minut. Důležité je směs míchat, aby se cukr pořádně rozpustil. Hotovou marmeládu nalijeme do řádně vymytých zavařovacích sklenic se šoubovacími víčky. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme 5 – 10 minut odstát.

Reklama