Letní zavařování – Cuketa nebo ananas?

Kompoty a zavařeniny můžeme udělat opravdu z čehokoli. Pokud patříte mezi fanoušky cukety nebo ananasu, měli byste vyzkoušet i následující recept, který pochází z kuchařky herečky Jany Štěpánkové. Je jednoduchý a jeho lehká sladká chuť Vás příjemně překvapí při každém soustu.

 

Reklama

Suroviny: 4 kg cukety, 2,25 liru vody, 1 kg cukru, kousek skořice, citron, 2 pomeranče, 2 dcl octa a pár kapek ananasové testi.

Nebo můžete zkusit naši domácí variaci: 4 kg cukety, 2,25  l vody, 2 ananasové tresti, 1 ananasová šťáva (z plechovky), 1 polévková lžíce kyseliny citronové,  80 dkg cukru.   

Cukety zbavíme slupky a vnitřní části se semínky. Dužinu nakrájíme na kostky (přibližně 2 x 1 cm). V míse je zalijeme vodou, podle chuti okyselíme a necháme 24 hodin odležet. Pak přidáme cukr, kousek skořice a vaříme, až cuketa zesklovatí. Cedníkem ji vyjmeme, necháme zchladnout a zatím ve zbylé šťávě krátce povaříme plátky citronu a šťávu ze dvou pomerančů. Cuketu nasypeme do sklenic a zalijeme vychladlým roztokem, do kterého jsme ještě přidali trošku ananasové tresti a vytáhli skořici i plátky citronu. Zavaříme přibližně 20 minut na 80 °C.

 

Reklama