Letní zavařování – Čerešničky, čerešně …

Pokud stejně jako já můžete třešně jíst po celý rok, můžete si je zavařit. Kompot z třešní lze podávat k jídlu i použít pro pečení a připravit si ovocnou bublaninu nebo horké třešně s vanilkovou zmrzlinou.

 

Reklama

 

 

Suroviny pro nálev: 1 litr vody a 300 – 350 g krystalového cukru. Množství nálevu spočítáme tak, že sklenici naplněnou třešněmi dolijeme vodou a podle toho spočítáme potřebný objem nálevu.

Třešně řádně umyjeme – ideální je nechat je hodinu odmočit ve vlažné vodě např. ve vaně, aby mohli vyplavat případní červíci. Umyté třešně zbavíme stopek (případně také pecek), kazových míst a nasypeme je do zavařovacích sklenic. Připravíme si nálev z vody a cukru, který vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak jej nalijeme vždy přibližně do ¾ sklenice, protože ovoce může pustit šťávu. Sklenice uzavřeme v zavařovacím hrnci naplněném vodou tak, aby byly zakryty víčka sklenic, vaříme 25 – 30 minut při teplotě 80°C.

Reklama