Letní variace špaget na 5 způsobů aneb Zapomeňte na kečup a salám

Milují vaše děti těstoviny? I přestože se jim vaříte celý den se svíčkovou omáčkou s domácím knedlíkem, vždy to vyhrají špagety s kečupem a se salámem? Překvapte vnoučata invencí a připravte jim oblíbené špagety pětkrát jinak. Především zdravěji, chutněji, vhodněji pro horké letní dny a navíc tak, aby chutnaly i zbytku rodiny.

 

Připravili jsme pro vás 5 receptů, ze kterých si vybere jistě každý. V nabídce jsou špagety pravé italské, sýrové, rychlé, složitější, pálivé i na sladko.

 

Špagety Aglio e olio

zdroj: pixabay.com

Letní chutnou a svěží klasikou jsou špagety Aglio e olio. Budete-li tento pokrm připravovat pro děti, pak uberte na česneku a chilli.

Ingredience na 4 porce: špagety, 8 lžic olivového oleje, 8 stroužkům česneku, 2 rozdrobené sušené chilli papričky, 2 hrsti sekané petrželky, 2 rajčata, sůl, parmazán

Postup: Špagety uvařte podle návodu na obalu. Na olivovém oleji osmahněte na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájené chilli papričky. Přidejte petrželku, nakrájené rajče a osolte. Necelé tři minuty směs poduste a poté promíchejte s hotovými špagetami. Podávejte s nastrouhaným parmazánem navrch.

 

Špagety na sladko se skořicí

Sladkou verzi špaget jistě ocení především děti. Rychlost přípravy zas potěší všechny kuchařky a kuchaře.

Ingredience na 4 porce: špagety, olej, cukr, skořice, máslo

Postup: Špagety uvařte podle návodu na obalu. Hotové je promíchejte s cukrem a skořicí. Nakonec přidejte lžičku másla. Množství surovin přizpůsobte vaší chuti.

 

Špagety s ricottou a oříšky

zdroj: pixabay.com

Milovníky sýru jistě potěší varianta těstovin s ricottou. I přestože recept je bez masa, ti, kteří mají rádi nejen k nedělnímu obědu maso, mohou do přípravy pokrmu přidat krutí nebo kuřecí.

Ingredience na 4 porce: špagety, 250 g ricotty, 125 ml smetany na šlehání, 100 g kešu oříšků, 1 lžíce olivového oleje, hrst čerstvé bazalky, svazek pažitky, mletý pepř, sůl

Postup: Špagety uvařte podle návodu na obalu. Zhruba 2 minuty vařte v  kastrůlku smetanu na šlehání, přidejte ricottu a pořádně míchejte. Smetanová směs musí být bez hrudek. Omáčku osolte, opepřete a smíchejte se špagetami. Přidejte pažitku a na talíři navrch nezapomeňte nasypat opražené kešu oříšky a bazalku.

 

Špagety po Toskánku

Chcete umět špagety jako ti největší šéfkuchaři? Pak se učte od mistrů. V případě těstovin to jsou Italové, proto mezi našimi recepty nesmí chybět i jeden přímo z Toskánska.

Ingredience na 4 porce: špagety, 4 stroužky česneku, 160 g anglické slaniny, 160 g rukoly, 6 lžic olivového oleje, 2 limetky, 2 skleničky kaparů, 1 lžička pasty z chilli papriček, parmazán

Postup: Špagety uvařte podle návodu na obalu. Na olivovém oleji osmahněte dozlatova na tenké nudličky nakrájenou slaninu, po chvilce přidejte nadrobno nasekaný česnek a dobře očištěnou a pokrájenou rukolu. Nastrouhejte do pánve limetkovou kůru, nakapejte trochu limetkové šťávy a přidejte kapary i s nálevem. Dobře promíchejte a nakonec přidejte i špagety. Celou směs s těstovinami ještě zhruba 3 minuty opékejte. Před servírováním dochuťte pastou z chilli papriček a na talíři dozdobte nastrouhaným parmazánem.

 

Špagety Bolognese

zdroj: pixabay.com

Špagety s boloňskou omáčkou jsou klasika, která má ke kečupu nejblíže. Proto nakonec neopomeneme ani přípravu tohoto pokrmu. Dětem špagetami Bolognese jistě uděláte radost.

Ingredience na 4 porce: špagety, 150 g rajčat, 400 g mletého masa, 100 g kořenové zeleniny, 50 g protlaku, 50 g cibule, 5 stroužků česneku, olivový olej, 1 l hovězího vývaru, 3 ks bobkového listu, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, eidam, bazalka

Postup: Špagety uvařte podle návodu na obalu. Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou zeleninu, cibuli a česnek. Přidejte bobkový list, kuličky černého pepře a nové koření. Do orestované zeleniny přimíchejte mleté maso a opět orestujte. Nakonec nezapomeňte na rajčatový protlak a na nakrájená oloupaná rajčata. Osolte a vařte zhruba 5 minut, poté podlijte vývarem a za občasného míchání a podlévání vařte asi 2 hodiny. Před servírováním vyndejte z omáčky koření. Špagety dozdobte nastrouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.

Reklama
SDÍLET