Kysané zelí z obchodů postrádá vitamín C

Kysané zelí je jedním z největších přirozených zdrojů vitamínu C. V dobách našich babiček bylo právě zelí jednou z nepostradatelných zimních surovin. Dnes od nakládání vlastního zelí spíše upouštíme a kysané zelí nakupujeme přímo v obchodě. Bohužel kvůli chemické konzervaci a sterilizaci ztrácí kysaného zelí své prospěšné látky.

Nejcennějšími látkami v kysaném zelí jsou vitamín C a bakterie mléčného kvašení, které prospívají zažívání. Bohužel test 12 produktů kysaného zelí, který provedl spotřebitelský časopis dTest ukázal, že prodávané výrobky obsahují minimum těchto látek.

Nedostatečné množství vitamínu C bylo zjištěno rovnou u třetiny testovaných produktů. Přitom některá kysané zelí ani neobsahovala prospěšné probiotické látky, které jsou dány mléčným kvašením.

Sterilizací zelí ztrácí probiotické bakterie

Problémem nízkého množství probiotických látek je sterilizace kysaného zelí, která ničí živá probiotika a bakterie způsobující kvašení. Z průzkumu vyplynulo, že spotřebitelé preferují kysané zelí v sáčcích před zelím ve sklenicích. Důvodem je právě sterilizace.

Spotřebitelé se domnívají, že zelí v sáčcích sterilizované není. To však není úplně pravda. Spoléhat jen na způsob balení se nevyplácí. I mezi zelím v sáčku jsou sterilované výrobky, které bývají většinou baleny ve sklenicích.

Problémem je nízký obsah vitamínu C

Stěžejním aspektem, proč si kysané zelí kupujeme, je vysoký podíl vitamínu C. Ne vždy tomu tak je. Doporučená dávka vitamínu C pro zdravého dospělého jedince je 80 mg denně. Nejvíc vitamínu C obsahuje čerstvé zelí. V jednom kilogramu je průměrně zhruba 450 mg vitamínu C, v kysaném se jeho koncentrace pohybuje okolo 160 mg/ kg.

Některé testované výrobky bohužel vykazovaly velmi nízké až podprůměrné hodnoty, které dosahovaly 6 mg vitamínu C na 1 kg kysaného zelí.

Etikety prozradí způsob konzervace i množství vitamínů

Na vitamín C a probiotické látky je většinou nejbohatší doma naložené kysané zelí. Na druhou stranu samotná příprava domácího kysaného zelí není jednoduchá. Pokud se pro kysané zelí vypravíte do obchodu a nechcete být ošizeni o vitamín C a probiotické látky, nezbývá než pozorně číst etikety, které napoví, zda kysané zelí bylo sterilováno a kolik obsahuje vitamínu C.

Reklama