Kurkumin – nejen barvivo, ale i pomocník diabetiků

Zdroj: Ogilvy a Mather Morava
Kurkumin dává barvu hořčici a koření kari, bez kterého bychom si nedokázali představit řadu zejména indických jídel. U gastronomie však význam kurkuminu nekončí. Odborníci objevili také jeho další cenné vlastnosti, které mohou být ku prospěchu nejen diabetikům.

 

Reklama

Kurkumin je přírodní polyfenol, který působí jako výrazný antioxidant. Hlavní potíží nejen u kurkuminu, ale také u dalších polyfenolů byla až donedávna jejich nízká biologická dostupnost. Co to znamená? Ne každá forma určité látky má na organismus stejný vliv. Biologická dostupnost je údaj, který vyjadřuje, kolik látky je organismem opravdu využito. Důležitou roli hraje zejména vstřebatelnost látky.

 Nízká biologická dostupnost se dlouhou dobu týkala právě polyfenolů, které by mohly mít významný vliv pro pacienty trpící diabetem a neuropatickou bolestí. Neuropatická bolest je častou komplikací diabetu, mezi nejčastější potíže patří brnění, pálení, bolest i pocity chladu nejčastěji v oblasti horních a dolních končetin. Na neuropatickou bolest však často nezabírají běžná analgetika, je tedy třeba hledat i jiné směry a možnosti tišení bolesti, a právě zde by kurkumin a další polyfenoly mohly sehrát svou roli.

 

Nejen přijmout, ale také využít

Odborníkům se podařilo najít způsob, díky kterému se vstřebatelnost, a tím i biologická dostupnost polyfenolů výrazně zvýšila. Zjistili, že přidáním speciálních látek – lecitinu a piperinu – se podařilo mnohonásobně zvýšit vstřebatelnost a současně zpomalit odbourání. Své výsledky přinášejí i první klinické studie.

 Italská studie z loňského rokuprokázala významný vliv kurkuminu ve formě s usnadněným vstřebáváním na neuropatickou bolest u pacientů se syndromem karpálního tunelu a ischiasem. V klinické studii bylo sledováno 141 pacientů s neuropatickou bolestí. Pacienti dostávali ibuprofen a dále buď samotnou kyselinu alfa-lipoovou, nebo kombinaci kyseliny lipoové a kurkuminu ve formě s usnadněným vstřebáváním (kurkumin společně s lecitinem a piperinem). Léčba doplněná o druhý typ kombinace snížila neuropatickou bolest o 66 % a snížila užívání ibuprofenu o 40 %.

Co z toho vyplývá?

Právě pro diabetiky, ale i další pacienty, by mohlo usnadněné vstřebávání polyfenolů otevřít nové možnosti v přístupu k neuropatické bolesti. Kurkumin, resveratrol a mangiferin společně s látkami potřebnými k usnadnění vstřebávání obsahuje na českém trhu doplněk stravy Neuritogen.

Polyfenoly s usnadněným vstřebáváním jsou vhodné nejen jako doplněk terapie neuropatické bolesti (u pacientů s diabetickou neuropatií, syndromem karpálního tunelu, ischiasem, s cytostatiky indukovanou neuropatií), ale i preventivně nebo u nově diagnostikovaných diabetiků a pacientů před zahájením léčby cytostatiky.

Lucie Paseková

Reklama