Kompost, nejlepší zdroj živin pro zahradu

Kompostování je ideální formou jak se šetrně zbavit biologického odpadu z kuchyně či zahrady, a k tomu si ještě připravit nejlepší hnojivo na zahrádkářskou sezónu. 

Do kompostu patří hlavně zbytky potravin, zeleniny a ovoce, dále nejrůznější odpady ze zahrady, jako například květy, posekaná tráva, listí a na jemno rozdrcené větve, popel ze dřeva nebo piliny.

 Kam kompost umístit?

Nejdříve si vybereme vhodné místo k umístění kompostéru. Místo volíme v odlehlé části zahrady, se snadným přístupem za jakéhokoliv počasí. Vhodné je umístit kompost například do zákoutí zahrady, aby příliš nekazil estetiku zahrady. Doporučuje se například umístění kompostérů pod vzrostlý ořešák. Silné silice ořešáku pohltí případný zápach tlející masy.  Ve správně založeném kompostu probíhají hnilobné procesy, nijak výrazně by ale zapáchat neměl. 

Jaký zvolit kompostér?

Po výběru a přípravy místa je vhodný čas na výběr kompostéru. Ty můžeme mít ze dřeva, plastu či pletiva. Chcete-li si ušetřit práci, pak jsou vhodným řešením skládané dřevěné kompostéry, které jsou lehké, mobilní, z přírodního materiálu a jednoduše je sestavíte.

Pro snadnou obsluhu jsou kompostéry vybaveny horním otvíratelným víkem a lepší typy disponují ventilem pro regulaci proudění vzduchu. Snadný odběr hotového kompostu umožňují spodní dvířka. Důležitým faktorem je, aby na kompost měly přístup mikroorganismy, červi a žížaly. Z tohoto důvodu bývají kompostéry bez dna.

Zakládáme kompost

Když máme připravený kompostér, je nejvyšší čas založit pravý kompost, který se řídí několika důležitými pravidly.

Na dno, z důvodu proudění vzduchu, dáme hrubší a vzdušný materiál jako je sláma a suché rostliny. V kompostu mícháme „zelené s hnědým“, tudíž dusíkaté látky s dřevnatými, porézní materiál s hutným, vlhké se suchým a hrubší materiál vždy nadrtíme.

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro kvalitní kompost je správná vlhkost, která se pohybuje v rozmezí okolo 40 – 60%. V praxi nejrychleji ověříme optimální vlhkost tím, že do dlaně vezmeme kompost a silně ho sevřeme. Při správné vlhkosti nesmí mezi prsty téct kapky vody, zároveň po uvolnění stisku by se substrát neměl rozpadnout. Mějme na mysli, že ze špatných surovin nemůže být ideální kompost, tudíž dbejte na kvalitu a neházejte do kompostéru veškerý nepotřebný odpad, obzvlášť ten, který se špatně rozkládá.

Během procesu kompostování je vhodně jednou až dvakrát kompost prohrábnout či přehodit. Urychlíme tím samotný proces zrání.

Kompost zraje minimálně jeden rok. Ve finální fázi získáme jedinečné přírodní hnojivo v podobě tmavého substrátu, který naší zahrádce a rostlinám jen a jen prospěje.

Reklama