Týden utekl jako voda a my Vám přinášíme dva slíbené recepty na sladké moučníky v podobě řezů.
Karamelové řezy
Co budeme potřebovat:
Piškot
6 vajec, 20 dkg moučkového cukru, 30 dkg mletých ořechů, 2 lžíce strouhanky
Krém
2 zkaramelizovaná slazená kondenzovaná mléka, máslo
Příprava
Pomocí ručního šlehače si uděláme sníh z šesti bílků. V druhé nádobě smícháme ostatní suroviny a přidáme k nim vypracovaný sníh. Připravíme si pečící plech, jehož dno jsme vyložili dortovými oplatkami. Nalijeme na ně těsto a pečeme nejprve na 100 °C, později teplotu snížíme na 50 °C.
Mezitím, než se nám těsto upeče si můžeme připravit krém tak, že uvařené kondenzované mléko smícháme pomocí ručního šlehače s máslem.
Na upečený piškot rovnoměrně natřeme krém a hustě posypeme strouhanými ořechy.
Tip: Jak uvařit slazené kondenzované mléko? Buď je můžeme vařit dvacet minut v tlakovém hrnci nebo v klasickém hrnci. Hladinu vody napustíme tak, aby konzervy mléka byly ponořené a vaříme hodinu, pak konzervy přetočíme dnem vzhůru a vaříme další hodinu.
Jahodový řez
Co budeme potřebovat:
Piškot
5 žloutků, 15 dkg moučkového cukru, 15 hl mouky, 5 bílků na sníh
Krém
půl kila jahod, půl litru šlehačky min. 31%-33%, 15 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2dkg želatiny
Příprava:
Z 5 bílků si vypracujeme tuhý sníh a ten vmícháme do připraveného těsta z ostatních surovin. Vylijeme na plech (vyložený pečícím papírem) a pečeme jako klasický piškot, tj. při 200°C. Pečení trvá přibližně 15 min., poté piškot necháme zchladnout. Vychladlý piškot potřeme jahodovou marmeládou a připravíme si krém.
Jahody rozmixujeme s cukrem, přisypeme vanil. cukr, ušlehanou šlehačku a do této směsi vlijeme uvařenou želatinu. Těsto vymícháváme dokud nezačne houstnout a melírovat. V tento okamžik jej nalijeme na piškot potřený marmeládou a rovnoměrně rozetřeme. Takto hotový řez dáme do ledničky ztuhnout.
Tip: Tento řez je lehký a není příliš sladký, proto je výborný i v parních letních dnech a velkému zájmu se těší také u dětí. Řez můžeme servírovat např. jako jahodové kostky, ozdobené šlehačkou a čerstvým ovocem. Samozřejmě jsou možné také různé ovocné varianty, takže si řez můžeme připravit z jiného rozdrceného čerstvého, mraženého, případně kompotovaného ovoce i různých marmelád.