Rybí maso je nezdravější, a proto je čas od času dobré si ho připravit. Občas je dobré vyzkoušet i jídlo typické spíše pro jiné národnosti, dnešní recept Vám přinášíme přímo z francouzské kuchyně. Pusťte se s chutí do toho!
Co budeme potřebovat:
1,5 kg kapra, 80 g másla, šťáva z půlky citrónu, sůl, 4 velké lžíce vody
Na omáčku:
30 g másla, 30 g polohrubé mouky, 1 věší cibuli, 250 ml mléka, špetku bílého pepře, 5 žloutků, soli na špičku nože, 40 g parmazánu, 20 g másla na vymazání zapékací mísy
Postup:
Očištěného a vykuchaného kapra rozpůlíme, zbavíme ho páteře, kůže a nakrájíme ho na tenké plátky. V kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme do něj přpravené filety, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, zalijeme trochou vody a na mírném ohni dusíme do měkka (8 až 10 minut).
Připravíme si francouzskou omáčku:
Z másla, mouky a strouhané cibulky připravíme na mírném ohni bílou jíšku, zředíme ji mlékem a povaříme. Pak do omáčky zamícháme žloutky, trochu soli, strouhaný parmazán a plátky dušeného kapra. Zapékací mísu vymažeme máslem, vložíme do ní kapra, kterého zalijeme omáčkou, po povrchu jej ještě posypeme parmazánem, pokapeme máslem a v troubě zapečeme do zlatova. Kapra podáváme v zapékací míse, ve které se pekl. K jídlu francouzského typu se nejlépe hodí bageta a jednoduchý zelný salát.