Grilovací sezóna už pomalu začíná a s ní je spojeno i velké nebezpečí v podobě infekce. Ta na nás číhá právě ze špatné přípravy masa.
Venkovní posezení u dobrého jídla začíná být u nás čím dál tím více populárnější. Bohužel ale od konce 90. let se se zvýšenou oblibou grilování, zvýšil i počet onemocnění způsobených bakterií kampylobakter.
Co je to kampylobakter?
Jedná se o patogenní bakterii, která má velmi široké hostitelské spektrum. Vyskytuje se v trávicím traktu člověka a i téměř u všech domácích zvířat. A právě drůbež je považována za primárního rezervoárového hostitele. Příznaky jsou podobné jak u salmonelózy, ale zatímco salmonela je nebezpečí notoricky známé, na které si většinou v teplých dnech dáváme pozor, bakterii kampylobakter mnoho z nás dosud nezná. Hlavní příznaky jsou u obou onemocnění téměř totožné. U infekce se mohou vyskytovat vysoké horečky, zvracení, průjem, bolesti hlavy a břicha. Symptomy se většinou projevují za dva až pět dnů po požití infikované potraviny a velmi oslabují organismus.
Jak se bránit?
Jedinou obranou proti této infekci je dokonalá tepelná úprava. Je nesmírně důležité, aby se maso peklo, vařilo nebo grilovalo alespoň při 80 °C, a to dostatečně potřebnou dobu. Kromě přípravy je důležité také pečlivé dodržování hygienických zásad, které by se neměly podceňovat.
4 hlavní zásady:
1. veškerou drůbež dokonale tepelně upravit
2. nádobí i náčiní na přípravu masa důkladně umýt horkou vodou a saponátem
3. při manipulaci s drůbežím masem je nutné si mýt co nejčastěji ruce
4. zvláštní opatrnost musí být dbána u osob nemocných, starších a dětí.