Kalorická polská kuchyně

Při „Toulkách mezinárodní kuchyní“ jsme procestovali většinu států Evropy. Ale co vaří u našich severních sousedů – v Polsku, to zatím nevíme. Tak dnes nahlédneme pod jejich pokličku.  

Historicky jsou v jejich kuchyni zakořeněny stopy kuchyně židovské, české i ruské.  Tuto pestrost dodnes vidíme na polských stolech.

V případě, že chcete ochutnat tradiční polskou kuchyni, je nutné, abyste na chvíli přestali počítat kalorie. Pokrmy jsou totiž velmi vydatné a obsahují často hodně masa.

Nejčastější suroviny polské kuchyně

Klobása, zdroj: pixabay.com

Nejpoužívanějšími surovinami jsou kysané zelí, houby, červená řepa, okurky, švestky, kedlubny, kysaná smetana, jejich vynikající chléb, různé párky, klobásky, varianty polského salámu a maso všeho druhu včetně skopového, rybího a oblíbené zvěřiny. Velmi důležitou roli hrají používané bylinky a koření, jako jsou kopr, kmín, majoránka, pepř nebo petržel.

Tradiční předkrm

Oblíbeným předkrmem před hlavním jídlem je smalec –  opékaná slanina s cibulí, majoránkou a případně se švestkami či jablkem, která se podává na chlebu, a přikusují se k ní kyselé okurky.

Polévky jsou syté a hutné – ať už se jedná o barszcz czerwony- osvěžující polévka z červené řepy, podávána se zeleninou a kysanou smetanou nebo čistá s noky. Velmi známý je  żurek -kyselá polévka s bramborami, párkem nebo vejcem, někdy se podává ve vydlabaném bochníku chleba, kyselice – vývar z husího masa s kysaným zelím.

Výjimečné kombinace chutí

Některé recepty však mohou překvapit neobvyklými kombinacemi – například slanina nadívaná švestkami, šunka s borůvkami, kapr s rozinkami, losos v koprové omáčce, sekaná v rajské omáčce.

Za národní jídlo je považován pikantní masitý pokrm bigos, ke specialitám patří pieczorny schab (pečené vepřové se sušenými švestkami), kotlet schabowy (ve strouhance obalený vepřový kotlet podávaný s houbami a bramborami), golabki (zelné závitky plněné masem), pierogi (malé bílé knedlíčky plněné zelím s houbami nebo sýrem s bramborami a osmahnutou cibulí, ale i ovocem). Zajímavou přílohou jsou kopytka (noky z bramborového těsta ve tvaru kopýtek), která se podle jídla podávají buď se smetanou, nebo se škvarky.

Za ochutnání jistě stojí nejslavnější polský sýr – oscypek neboli uzený oštěpek vyrobený z ovčího mléka.

Oscypek

Populární polské moučníky

Populární jsou v Polsku i moučníky (koláče, buchty, dorty). Jsou velmi sladké, vysoce kalorické a stávají se neodmyslitelnou součástí většiny obědů. Polské pierogy – pirohy jsou sladké i slané s různými náplněmi (zelí, sýr, houby, ovoce, jablka, borůvky). Nejchutnější je tenký koláč s oříšky a ovocem zvaný mazurki.

Poláci už dnes mají docela slušná piva (specialitou je pivo s medem a kořením), sytá jídla je ovšem nutné zapít kalíškem vodky.

Další známá jídla

Polévky

Chłodnik litewski – bílá polévka z červené řepy, podává se studená s vejcem natvrdo, původně pochází z Litvy.

Krupnik – polévka s ječnými kroupami s trochou zeleniny a uzeného masa.
Zupa ogórkowa– polévka z kyselých okurek.
Rosół z kurczaka – vývar z pečeného kuřecího masa s nudlemi.

Předkrm

Śledzie w śmietanie – slaneček v kysané smetaně, obvykle s cibulí.

Hlavní chody

Polędwiczki wołowe – hovězí svíčková, často s houbovou omáčkou.

Golonka w piwie – tučné, ale velmi chutné vepřové koleno, někdy podlévané pivem, vždy se podává s křenem.
Karkówka – jemná vepřová svíčková, pečená nebo grilovaná.
Kiełbasa – klobása, která výborně chutná na čerstvém vzduchu s nakládanými okurkami a v kombinaci s pivem nebo vodkou; obzvláště doporučujeme zkusit bílé klobásky.
Żeberka w miodzie – smažená vepřová žebra s medem.

Kaczka z jabłkami – pečená kachna s jablky.

Přílohy

Frytki – hranolky.
Kluski śląskie –  “Slezské knedlíky”, které se připravují z vařených brambor.
Placki ziemniaczane – bramboráky, placky ze syrových brambor smažené na oleji.

Dezerty

Galaretka – velmi sladké ovocné želé, podává se se smetanou nebo ovocem.
Sernik – výtečná buchta s bílým sýrem.
Szarlotka – buchta s jablky, někdy se podává se šlehačkou.

Obwarzanek  –  pečivo ve tvaru kroužku o průměru asi 15-20 cm, které je posypáno hrubou solí, mákem či sezamem.

Dobrou chuť, chcete-li polsky tak smacznego.

Barszcz czerwony (polévka z červené řepy)

Co budeme potřebovat

500 g salátové červené řepy, 1 litr vývaru, 1 kávovou lžičku cukru, 1 kávovou lžičku soli, šťávu z jednoho citronu, oříšek másla

Příprava

Bulvy červené řepy uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na struhadle s velkými oky. Pak řepu vsypeme do vroucího vývaru, ten osolíme, ochutíme citronem a cukrem a nakonec zjemníme máslem.

Tip: Do této osvěžující polévky můžeme zavařit noky, nebo ji zahustit smetanou.

Bigos

Bigos

Nejznámější polský pokrm a výraz bigos pochází ze staroněmeckého „bajgus“, přeloženo jako „směs, chaos, věc hodně popletená“. Ve staré polské kuchyni byl tento pokrm přechováván v kameninových hrncích nebo v dřevěných bečkách a musel být vždy po ruce.

Co budeme potřebovat

200 g vepřového masa, 200 g hovězího masa (čím více druhů masa, tím lépe), 100 g uzeného bůčku, 150 g uzené klobásy, 800 g kysaného zelí, hrst sušených hub, hrst sušených švestek, 1 cibuli, tuk na smažení, 4 lžíce přírodního červeného vína, pepř a sůl, majoránku, polévkové koření

Příprava

Kysané zelí nakrájíme na nudličky, sušené houby a švestky předem namočíme, švestky vypeckujeme a oboje nakrájíme na nudličky. Přidáme k zelí, podlijeme vodou a pod pokličkou přivedeme k varu, pak bez pokličky vaříme 15 až 20 minut, pak opět přiklopíme a dovaříme.

Všechny druhy masa nakrájíme na kostky, zprudka osmahneme, podlijeme vodou a dusíme doměkka.

Na tuku necháme zrůžovět drobně nakrájenou cibuli a spolu s masem ji přidáme do uvařeného zelí. Přidáme červené víno, na kolečka nakrájenou klobásu, na kostičky uzený bůček. Vše osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou. Krátce povaříme a dochutíme polévkovým kořením.

Tip: nejlepší je bigos  3x ohřívaný a podávaný s černým chlebem.

Zapekanka

Toto populární jídlo je nabízené v rychlém občerstvení.

Co budeme potřebovat

2 veky nebo celozrnné bagety, 2 cibule, 2 lžíce oleje, misku hub, 4 lžíce vody, sůl, kmín, 1 lžičku sojové omáčky, 2 vajíčka, máslo na potření vek, 10 dkg tvrdého sýra, kečup

Příprava

Veky podélně rozkrojíme (8 kousků). Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájené houby a s vodou dusíme do měkka. Osolíme, okmínujeme a přidáme sojovou omáčku. Odstavíme a asi po pěti minutách přidáme vajíčka a zamícháme. Veky pomažeme slabě máslem a poklademe houbami (pozor je to trošku řídké). Stačí slabá vrstva. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme kečupem. Chvilku zapékáme v troubě, jen co se sýr roztaví.

Reklama
SDÍLET