Jednoduché sušení ovoce

Ke starým osvědčeným metodám uchování některých potravin – zeleniny, ovoce, hub a bylinek patří sušení. Jedná se o poměrně velmi jednoduchou záležitost. Při klasickém domácím sušení nepoužíváme žádné konzervační látky, cukr ani barvivo. V produktech i po usušení zůstává většina vitamínů, vlákniny a minerálů.

Skladování je snadné. Postačí vybrat tmavé, suché místo ve spíži a i v zimě si můžeme pochutnat na plodech léta nebo podzimu.

Když se rozhodneme pro sušení ovoce, výrazně prodloužíme jeho trvanlivost. Použijeme je na zdravé mlsání či přidáme do moučníků, omáček nebo k přípravě zdravé snídaně s obilninami a jogurtem.

V minulosti se k sušení používalo sluníčko, ovšem dnešní pokrok nabízí moderní sušičky s proudícím vzduchem.  Můžeme v ní sušit to, co se nám urodilo na zahrádce či co jsme nasbírali v lese nebo zakoupili v obchodě. Při větším množství plodů se pak vyplatí koupit kvalitní sušičku. V případě, že si budeme chtít usušit pár hrušek nebo jablíček, bohatě postačí obyčejná trouba.

 

Je třeba ovšem dodržovat několik pravidel:

 

K sušení vždy používáme zcela zralé až přezrálé ovoce, ale nepoškozené.

Ovoce omyjeme a nakrájíme na tenké plátky či malé kostky, aby se z nich voda, co nejlépe odpařovala

Malé ovoce (višně, švestky) předem vypeckujeme a usušíme v celku.

Musíme vyzkoušet, zda už můžeme sušení ukončit a to tak, že plod pevně stlačíme v dlani. Pokud z něj nevytéká šťáva, je plod usušený. V opačném případě je třeba ještě v procesu pokračovat.

Sušené ovoce uchováme ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem či v látkových sáčcích. Když se bude u sušených plodů držet vlhkost, hrozí růst plísní.

U nás se těší velké oblibě sušení jablek, hrušek, švestek, meruněk, jahod, třešní, borůvek.

Je možno také sušit exotické ovoce – fíky, banány, ananas, mango, hroznové víno a mnoho dalšího.

Reklama
SDÍLET