Jak skladovat víno?

Mít svou vlastní domácí vinotéku již není jen výhradou moraváků. Ano, je pravda, že ne každý má za domem velkou vinici a na zahradě malý sklípek. Ovšem to nebrání nic tomu, abyste i vy mohli být doma připraveni na oslavu v podobě degustace vín.

 

 

Nejčastějším dárkem, ať už narozeninovým či zdvořilostním při příchodu na návštěvu, je víno. A každý milovník dobrého vína ví, že domácí teplota vínu rozhodně neprospívá. Jedna z možností je ukládat láhve do sklepa, ovšem ani tam není vždy ideální teplota.

Řešením jsou domácí vinotéky

Zapomeňte na sklepy a dopřejte vínu luxus v podobě chladničky na víno. Znalci vína jistě ví, že červené je nejlépe chlazené kolem 15 až 18 °C, zatímco bílému stačí pouhých 12 °C. Takové přesné teploty jen těžko docílíte ve vaší obyčejné lednici či špajzce. Luxusní lednici na víno můžete pořídit i jako vestavný spotřebič, takže ve vaší kuchyni nikde nebude překážet. Ovšem jejich vzhled často hravě zapadne mezi váš nábytek, a tak při návštěvě můžete správně chlazené láhve vína rovnou vyndávat na stůl, a nechat vaše přátele degustovat.

A jak vybrat domácí vinotéku?

Při výběru domácích vinoték je nejdůležitější systém chlazení. Rozhodovat se můžete mezi kompresorovým či s použitím termočlánku. Důležitým faktorem jsou také chladící zóny, pokud nejste vyznavači pouze červeného, pak byste měli také pomyslet na to, že růžové víno se skladuje při teplotě 7 °C a šumivé dokonce ještě méně. Vhodné je tedy vybírat vinotéku vícezónovou. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na velikost a spotřebu lednice na víno. Někomu postačí uchovat pár archivních lahví vína, ale jiný si potrpí na širokém výběru.

Tak mějte i vy doma trochu toho luxusu a nabídněte své návštěvě vína jako od profesionála. Ne nadarmo najdete v každé správné restauraci gastro vinotéku, která vám zaručí ideální teplotu všech druhů vín, a vy si tak můžete dopřát nezapomenutelný zážitek.

Reklama
SDÍLET