Jak nejlépe uskladnit oříšky, aby vám vydržely nejen do Vánoc?

zdroj: Pixabay.com
Tři oříšky pro Popelku změnily svět českých pohádek. Možná, že i tenhle příběh změní vaše záměry se začátkem školního roku. Dnes ale nepřijde na řadu žádná nová pohádka, nýbrž několikrát ověřený způsob, jak na zimu uskladnit oříšky.

Cena vlašských ořechů stoupá s každým rokem do vyšších a závratnějších částek. Přesto jsou právě oříšky nenahraditelnou součástí většiny receptů na vánoční cukroví, oblíbené dezerty a jednoduché, přesto ale slavnostní řezy.

Reklama

 

Nasbírejte ořechy na zahradě a zamrazte je

Nejjednodušší cestou tedy je nakoupit jich co nejvíc za příznivou cenu nebo je ideálně posbírat na zahradě během jejich zrání, tedy na začátku září, a uskladnit je mimo dosah drásavých zubů mrazu a času.

První možností je nasypat vyloupané oříšky do speciálních sáčků vhodných do mrazáku a nechat je co nejlépe zamrazit, dokud nenastane jejich příležitost provonět byt sladkou vůní pečené laskominy. Takto uskladněné ořechy vám vydrží přibližně rok. Pro mě je lepší vyloupané ořechy rozdělit do sáčků po 500 gramech, abych věděla, že je po rozmražení dokážu zužitkovat. Pokud však máte plný mrazák už teď, zbývá ještě další cesta, a tou je sušení.

 

Oříšky je možné také usušit nebo zavařit

Dalším možným způsobem je oříšky usušit v troubě. Vyloupané oříšky rovnoměrně rozložíme na pečící plech a necháme je v troubě usušit. Pokud máte dostatek prostoru a času, můžete vyloupané oříšky sušit také pomocí přírody. Stačí je rozložit na slunce ať už v suché místnosti nebo venku pod okny.  Ti šťastnější z nás mohou využít i půdní prostory.

Po usušení nasypeme jadérka do dobře těsnících dóziček, aby je nemohli napadnout potravinoví moli nebo vlhkost.  Sušená jadérka ale můžeme také zavařit, díky čemuž vydrží údajně až 10 let.

 

Zavařovat lze v hrnci i v mikrovlnné troubě

Do připravených (dokonale čistých a zejména dokonale suchých) sklenic nasypeme důkladně usušená jadýrka a nádoby uzavřeme víčkem. Vložíme je do zavařovacího hrnce nebo trouby a po dobu 15 až 20 minut je necháme zavařit při obvyklých 80°C.

Pokud hledáte rychlejší způsob, můžete využít mikrovlnou troubu. Stačí otevřené sklenice naskládat dovnitř a nechat je na plný výkon ohřát po dobu 1,5 až 2 minut. Poté sklenice uzavřeme víčky se závitem, obrátíme dnem vzhůru a necháme úplně vychladnout. Takto zavařené ořechy by nám měly vydržet až po dobu tří let.

 

Tip: Na zavařování je nejlepší používat zcela nová víčka, neboť ořechy mohou nasáknout vůni předchozí zavařeniny (například okurek). Při správném zavaření si ale zachovají svou původní chuť a tvrdost jako čerstvá jadérka.

Reklama