Historie a současnost vánočního cukroví

Vánoční cukroví je neodmyslitelnou součástí Vánoc a určitě by nemělo chybět na štědrovečerní tabuli. V některých rodinách vystačí pár ověřených druhů, jiné hospodyně se naopak předhánějí v co největším počtu jednotlivých druhů napečeného cukroví. Podívejte se, kolik druhů cukroví by se mělo podle tradic podávat, a jaká je historie vánočního cukroví.

Kolik bychom měli mít druhů vánočního cukroví?

Tradice praví, že vánočního cukroví by mělo být 7 druhů a na štědrovečerní tabuli by se mělo podávat 9 druhů jídel nebo ingrediencí z nich připravených.

Zajímavostí je, že tradice pečení cukroví není příliš stará. Historie vánočního cukroví, stejně tak jako tradice vánočního stromečku se u nás začala psát až na začátku 19. století. Prapůvod cukroví byl ve výrobě nejrůznějších figurek a panáčků z ovoce, se kterými si děti mohly hrát a později také sníst.

Později se v majetnějších rodinách začalo péct cukroví podobné tomu, jak ho známe dnes. V horských oblastech, kde lidé měli nedostatek surovin střídmější jídelníček, pekli obyvatelé cukroví z toho, co dům dal.

Například v bohatších městských rodinách se do cukroví používalo vzácné koření, kterého bylo nedostatek. Od věci nebylo ani koření, které si dnes v cukroví jen stěží představíme, například česnek nebo pepř.

Víte mimochodem, jak vzniklo pojmenování pro perník?

Na pojmenování perníku má právě svou zásluhu pepř, který se do perníku přidával.

Jestliže chcete pro letošní rok načerpat inovaci a vyzkoušet jiné druhy cukroví, než na které jste zvyklí navštivte naší rubriku Vánoční recepty.

Reklama