Historie a současnost vánočního cukroví

Vánoční období už je tu, a tak přípravy na svátky klidu a míru téměř v každé rodině začaly. Ať už patříte k těm, kde je pečení, uklízení a balení dárků v plném proudu, nebo si dáváte na čas a vše řešíte až na poslední chvíli, nechte se inspirovat naším vánočním článkem.

 

Vánoční cukroví je neodmyslitelnou součástí Vánoc a určitě by nemělo chybět na štědrovečerní tabuli. V některých rodinách vystačí pár ověřených druhů, jiné hospodyně se naopak předhánějí v co největším počtu jednotlivých druhů napečeného cukroví.

Kolik bychom měli mít druhů vánočního cukroví?

Tradice praví, že vánočního cukroví by mělo být 7 druhů a na štědrovečerní tabuli by se mělo podávat 9 druhů jídel nebo ingrediencí z nich připravených.

Zajímavostí je, že tradice pečení cukroví není příliš stará. Historie vánočního cukroví, stejně tak jako tradice vánočního stromečku se u nás začala psát až na začátku 19. století. Prapůvod cukroví byl ve výrobě nejrůznějších figurek a panáčků z ovoce, se kterými si děti mohly hrát a později také sníst.

Později se v majetnějších rodinách začalo péct cukroví podobné tomu, jak ho známe dnes. V horských oblastech, kde lidé měli nedostatek surovin střídmější jídelníček, pekli obyvatelé cukroví z toho, co dům dal.

Například v bohatších městských rodinách se do cukroví používalo vzácné koření, kterého bylo nedostatek. Od věci nebylo ani koření, které si dnes v cukroví jen stěží představíme, například česnek nebo pepř.

Víte mimochodem, jak vzniklo pojmenování pro perník?

Na pojmenování perníku má právě svou zásluhu pepř, který se do perníku přidával.

Jestliže chcete pro letošní rok načerpat inovaci a vyzkoušet jiné druhy cukroví, než na které jste zvyklí navštivte naší rubriku Vánoční recepty. V rubrice najdete mnoho skvělých receptů.

Pro inspiraci uvádíme jeden náš osvědčený vánoční recept.

Skořicová klubíčka

Co budeme potřebovat na 60 kousků:

20 dkg másla, 25 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 2 sáčky pudinku s kakaovou příchutí, 2 vanilkové cukry, 1 lžíce skořice, 1 vejce

Příprava:

Ze všech přísad vypracujeme těsto, které necháme minimálně hodinu odležet. Lžičkou vykrajujeme kousky, které vložíme do lisu na česnek a protlačujeme dvěma krouživými pohyby klubíčka, které klademe přímo na plech s pečícím papírem. Doba pečení je  8-10 minut při nízké teplotě.

Tip: Část klubíček je možno před podáváním posypat moučkovým cukrem a při kladení na tác střídat v řadě „tmavé“ a „světlé“. Vypadá to velmi efektně.

Reklama
SDÍLET