Grilování je v kurzu. Jak se ale stát mistrem grilu? Pomůžeme vám.

Grilování se stalo jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. Vůně opékaného masa a zeleniny se v podvečery line ze zahrad a dokonce i balkónů. A kdo nemá vlastní gril, muže využít takzvané grill ponity. Místa, většinou v parcích nebo u vodních ploch, kde mohou lidé bezplatně využívat instalované grily. Ty už se osvědčily třeba v jihomoravské metropoli, umístěny jsou na plážích Brněnské přehrady. A vězte, že nejsou určeny jen mladým lidem.

Jak grilovat, aby bylo maso lahodné, šťavnaté a všem chutnalo? Přinášíme základní tipy, jak se stát v této disciplíně mistrem. Zaručujeme, že se vaše rodina a přátelé budou olizovat až za ušima.

  1. Příprava surovin

Klíčovým momentem grilování je příprava surovin. Vždy vybírejte kvalitní kousky. Maso či zeleninu před grilováním můžete marinovat v olejích s různým kořením a bylinkami. Vždy, ale myslete na to, že přebytečná marináda se spálí, bude odkapávat na gril a tím se stane karcinogenním kouřem. Před pokládáním na gril proto přebytečnou marinádu odstraňte.

  1. Rozpalte gril
Zdroj: www.sxc.hu

I grilování chce svůj čas. Nebuďte proto netrpěliví. Maso je potřeba vkládat na dostatečně rozpálený gril. Jeho teplota by se měla pohybovat mezi 250 až 300 °C. Takto zprudka grilujte především tenké plátky masa.  Docílíte tím toho, že maso bude šťavnaté a nebude vysušené jako podešev. Pro zeleninu a ostatní jídla doporučujeme mírnější žár. Pokud máte nový gril, který ještě nebyl používán, je potřeba ho vypálit. Díky tomu se maso nebude lepit na rošt.

  1. Solení

Před grilováním maso příliš neumývejte, stačí zlehka. Vyhněte se také soli. To platí jak pro maso, tak zeleninu. Až pokrm vyndáte z grilu, nechte ho na talíři asi pět minut odpočinout, aby šťáva zůstala uvnitř, podle chuti také osolte.

  1. Maso nepropichujte

Během otáčení je potřeba dávat pozor, aby se maso nepropíchlo. Místo vidliček proto používejte kleště nebo lopatku. Z masa tak nebude odtékat šťáva. Kamenem úrazu se mnohdy stává i doba grilování. Ta se liší od druhu masa, ale i tloušťky daného kousku.

  1. Údržba se vyplatí
zdroj: www.sxc.hu

Jen díky čištění a péči o gril budou mít jídla, která připravíte tu správnou chuť bez pachutě připáleného tuku. Na údržbu je dobré dbát po každém pečení. To znamená: odstranit z grilu zbytky pokrmů, rošt nechat vypálit a odstranit přebytečnou mastnotu. Při čistění ale rozhodně zapomeňte na drátěnku. Raději zvolte speciální prostředek určený právě na čištění grilů. Vyzkoušet můžete například Grilpur s rozprašovačem, který odstraňuje připálené tuky, mastnotu a ničí baktérie.

 

Nezáleží na tom, zda máte gril plynový, elektrický nebo na dřevěné uhlí. Tyto rady jsou univerzální. Teď už vám jen zbývá si je osvojit. Tak s chutí do toho.

Autor: Barbora Lukšová

Reklama
SDÍLET