Grilování se stalo jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. Vůně opékaného masa a zeleniny se v podvečery line ze zahrad a dokonce i balkónů. A kdo nemá vlastní gril, muže využít takzvané grill ponity. Místa, většinou v parcích nebo u vodních ploch, kde mohou lidé bezplatně využívat instalované grily. Ty už se osvědčily třeba v jihomoravské metropoli, umístěny jsou na plážích Brněnské přehrady. A vězte, že nejsou určeny jen mladým lidem.
Jak grilovat, aby bylo maso lahodné, šťavnaté a všem chutnalo? Přinášíme základní tipy, jak se stát v této disciplíně mistrem. Zaručujeme, že se vaše rodina a přátelé budou olizovat až za ušima.
- Příprava surovin
Klíčovým momentem grilování je příprava surovin. Vždy vybírejte kvalitní kousky. Maso či zeleninu před grilováním můžete marinovat v olejích s různým kořením a bylinkami. Vždy, ale myslete na to, že přebytečná marináda se spálí, bude odkapávat na gril a tím se stane karcinogenním kouřem. Před pokládáním na gril proto přebytečnou marinádu odstraňte.
- Rozpalte gril
I grilování chce svůj čas. Nebuďte proto netrpěliví. Maso je potřeba vkládat na dostatečně rozpálený gril. Jeho teplota by se měla pohybovat mezi 250 až 300 °C. Takto zprudka grilujte především tenké plátky masa. Docílíte tím toho, že maso bude šťavnaté a nebude vysušené jako podešev. Pro zeleninu a ostatní jídla doporučujeme mírnější žár. Pokud máte nový gril, který ještě nebyl používán, je potřeba ho vypálit. Díky tomu se maso nebude lepit na rošt.
- Solení
Před grilováním maso příliš neumývejte, stačí zlehka. Vyhněte se také soli. To platí jak pro maso, tak zeleninu. Až pokrm vyndáte z grilu, nechte ho na talíři asi pět minut odpočinout, aby šťáva zůstala uvnitř, podle chuti také osolte.
- Maso nepropichujte
Během otáčení je potřeba dávat pozor, aby se maso nepropíchlo. Místo vidliček proto používejte kleště nebo lopatku. Z masa tak nebude odtékat šťáva. Kamenem úrazu se mnohdy stává i doba grilování. Ta se liší od druhu masa, ale i tloušťky daného kousku.
- Údržba se vyplatí
Jen díky čištění a péči o gril budou mít jídla, která připravíte tu správnou chuť bez pachutě připáleného tuku. Na údržbu je dobré dbát po každém pečení. To znamená: odstranit z grilu zbytky pokrmů, rošt nechat vypálit a odstranit přebytečnou mastnotu. Při čistění ale rozhodně zapomeňte na drátěnku. Raději zvolte speciální prostředek určený právě na čištění grilů. Vyzkoušet můžete například Grilpur s rozprašovačem, který odstraňuje připálené tuky, mastnotu a ničí baktérie.
Nezáleží na tom, zda máte gril plynový, elektrický nebo na dřevěné uhlí. Tyto rady jsou univerzální. Teď už vám jen zbývá si je osvojit. Tak s chutí do toho.
Autor: Barbora Lukšová