Grilovací desatero pro vaši letní sezónu

Aby každé vaše grilování bylo zážitkem. Abyste si užili zdravých a chutných dobrot. Abyste strávili příjemný večer s vašimi blízkými… Připravili jsme pro vás 10 tipů, abyste si váš gastronomický a společenský zážitek opravdu užili.

 1. Zatopte pod grilem v předstihu

Jak dlouho je třeba gril rozehřívat? Záleží na tom, jaký typ grilu máte doma. U plynových a elektrických grilů se doba rozehřátí liší, většinou se pohybuje kolem 15 minut. Pokud grilujete na dřevě, zapalte gril minimálně hodinu před samotným grilováním, pokud na dřevěném uhlí, tak půl hodiny předem.

2. Grilovací tác nebo alobal?

Pro grilování můžete použít grilovací tác nebo alobal, které zamezí přímému kontaktu s ohněm. Pokud grilujete na mřížce, pokládejte dobroty příčně, aby nepropadaly do ohně. Pokrm bude stále krásně grilovaný, ale do uhlíků nebude zbytečně odkapávat tuk a marináda.

3. Vychytávky pro profíky

Pro otáčení masa nepoužívejte vidličku, ale kleštičky – z masa tak nebude unikat šťáva. Pokud používáte grilovací jehlu, potřete ji olejem, aby se na ni nepřichytávalo maso. Také zeleninu před i v průběhu grilování potírejte olejem, aby zůstala křehká.

4. Marinádujte s rozmyslem

Pro marinování použijte své oblíbené koření, dejte však pozor na to, aby nebylo natolik aromatické, že překryje původní chuť masa nebo zeleniny.

5. S vodou a solí opatrně

Maso neomývejte a nesolte, pouze ho „osušte“ a otřete vlhkou utěrkou. Při kontaktu se solí některé pokrmy začnou vylučovat velké množství vody. Proto solte až na talíři.

6. Jak na křehkou zeleninu?

Pokud ji naložíte na patnáct minut do studené vody, bude i po grilování krásně křehká.

7. Co všechno se hodí na gril?

Fantazii se meze nekladou, ale máme pro vás pár tipů z oblasti zeleniny, které jistě oceníte: kukuřice, papriky, lilek, fazolové či hráškové lusky, brambory, cuketa nebo žampiony

8. Nezapomínejte na váš gril

Po každém grilování odstraňte zbytky pokrmů, rošt nechte vypálit a přebytečnou mastnotu z vychladlého grilu odstraňte snadno pomocí prostředku Grilpur – jednoduše naneste přípravek, nechte 10 minut působit a setřete mokrým hadrem.

9. Markýzy, deštníky, slunečníky

K té pravé letní atmosféře neodmyslitelně patří. Ale pokud právě zahajujete letní sezónu a „náčiní“ vytahujete, bude potřebovat malou údržbu. Celou plochu látky rozviňte, pro čištění látkové části můžete použít TEP 500 ml, který se běžně používá na čištění koberců. Nezapomeňte vše po čištění důkladně opláchnout vodou. Následně ještě otřete hliníkovou konstrukci.

10. Řekněte nevítaným společníkům STOP

Aby vás při večerním grilování nerušili nevítaní společníci, můžete využít tipu našich babiček. Nezaměnitelné aroma hřebíčku poslouží jako “odpuzovač” molů, komárů, much, mravenců i dalších nezvaných hostů. Stačí do nádobky nebo misky vložit 10 – 20 hřebíčků, zalít vodou a nechat louhovat. Ideálně nechejte misku u okna, na balkóně nebo na terase, aby nezvaní hosté hned věděli, že nejsou vítání.

 

Reklama
SDÍLET