Co patří do košíku? Část II.

Dnes se vracíme s dalším dílem oblíbeného tématu: „Co patří do košíku?“. V minulém díle jsme prověřili uzeniny, zeleninu, ovoce a jogurty a v dnešním díle se zaměříme na cereálie, rýži, sladkosti, tuky a ryby.

 

 

Cereálie:

Možná se budete divit, ale plný talíř cereálií patří jen do reklamy. Ideální snídaně sice může cereálie obsahovat, nikoli však ve velkém množství – abyste zhubli, neměli byste denně sníst víc než 30 gramů cereálií. Což není mnoho. Ovšem mezi snídaňovými cereáliemi jsou velké rozdíly. Mohou obsahovat až 1800 kJ ve 100 gramech, znamenalo by to, že tato dávka by pokryla víc než třetinu denní spotřeby energie u člověka, který se snaží zhubnout. Na obalech hlídejte množství cukru, vybírejte ty s nižší hodnotou, případně nepřislazované. Lákavé lupínky s čokoládou mezi ně bohužel nepatří.

Rýže:

Vybrat si z nabídky rýží není lehké. Chcete-li zhubnout, je dobré zamyslet se také nad složením jednotlivých druhů. Příliš se neliší, co se týká energie. Rozdíly jsou spíše v tzv. glykemickém indexu, tedy schopnosti rozhoupat hladinu krevního cukru. Po výrobcích, které ji mají vysokou, dříve vyhládne. Platí to například o oblíbené jasmínové rýži, která není příliš vhodná pro osoby, které chtějí mít o pár kilo méně. Nejušlechtilejším druhem je basmati. Po sklizni se nějakou dobu skladuje v suchu a temnu, což zaručí pozdější dobré chuťové vlastnosti, snadnost přípravy i „zdravé“ složení.

Sladkosti:

Když chybí energie, pomůže čokoládová tyčinka. To je sice pravda, ale na jak dlouho? Tato energie je příliš rychlá, tyčinky rozhoupou hladinu cukru v krvi, ta rychle vyskočí a pak zase prudce klesne. Hlad a ztráta energie se objeví znovu a pravděpodobně v ještě větší míře. Cukry a tuky obsažené v tyčinkách prostě zdraví neprospívají. Lepším řešením jsou hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Platí jednoduchá úměra: čím vyšší podíl kakaa, tím více vás čokoláda může zasytit a ukojit vaši touhu po sladkém. Mléčná čokoláda je vhodná o něco méně, bílá nemá tak vhodné složení a obsahuje více cukru.

Tuky:

Při dietě byste měli tuky omezit, nikoli však vyloučit úplně. Jsou důležité kvůli rozpouštění vitamínů, díky nim je jídlo lahodnější. Hodně záleží na celkovém jídelníčku, zdravotním stavu a váze. Pokud jíte hodně masa (zejména tučného), máte zvýšenou hladinu cholesterolu a nadváhu, měli byste omezit máslo. Zdravé a štíhlé děti je však mohou. Na mazání jsou nejvhodnější kvalitní margaríny se sníženým množstvím tuku. Jsou to například Rama Linie, Rama Idea, Flora light nebo Perla tip. Na úpravu jídel je možné použít kvalitní rostlinný olej.

Ryby:

Ryby by se měly v jakékoli podobě objevit ve vašem jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Některé jsou sice hodně tučné (losos, makrela, tuňák), ale tyto tuky jsou zdraví prospěšné, proto se jim vyhýbat nemusíte. Nakupujete-li ryby živé, neměly by být poraněné, zaplísněné a musí být čilé. Zabitou rybu nikdy nekupujte nevykuchanou, pokud jste nebyli při jejím zabíjení – od vnitřností se ryby nejvíce zkazí. Při nákupu rybích konzerv nešetřete, dražší jsou pochopitelně výrazně kvalitnější.

Reklama
SDÍLET