Co patří do košíku? Část I.

Divili byste se, ale není třeba hledat jogurt s nulovým obsahem tuku, ten tříprocentní poslouží stejně. V této rubrice se naučíme nakupovat tak, aby to prospělo našemu zdraví.

Uzeniny:

Reklama

Hned na začátku je důležité zmínit, že do zdravého jídelníčku uzeniny nepatří. Většina z nich obsahuje velké množství soli, tuků, konzervačních látek a jen málo prospěšného. Ovšem důležité je poznamenat, že nejkvalitnějším masným výrobkem je šunka, jejíž kvalitu poznáme podle názvu. Ty nejlepší bývají označené jako šunka nejvyšší kvality. Také není dobré kupovat si šunky s obrázky rozesmátých dětských tváří na obalu, bylo totiž prokázáno, že se od ostatních příliš neliší a obsahují stejné konzervační látky. 

Zelenina:

Studie prokázaly, že zdraví nejvíce prospívá, když střídáte hodně druhů zeleniny. Každý druh obsahuje jiné vitamíny, a jedině když si jídelníček seskládáte pestře, získáte maximum potřebných látek. Výhodné je, že zdraví prospívá i zelenina tepelně upravovaná, šušená či konzervovaná, byť pochopitelně o něco méně. Výjimkou je kysané zelí, které dodá více vitamínů než zelí obyčejné. Spolehnout se můžete také na mraženou zeleninu, dejte si však pozor, abyste ji stihli doma dát do mrazáku dříve, než se rozmrazí – opakované zamrazování vitamínům neprospívá.

ovoce:

Denně byste měli jíst dva až tři kousky ovoce. Zatímco zeleninu můžete bez obav jíst konzervovanou, u ovoce se to příliš nedoporučuje. S kompotovaným ovocem dostanete do těla zbytečně mnoho cukru. Pokud chcete hubnout, vybírejte si kompoty a džemy se sníženým obsahem cukru. Neomezeně nelze jíst ani sušené ovoce. Obsahuje sice vitamíny a vlákninu, ale zároveň do těla dodá třikrát víc cukru než čerstvé ovoce. Například banány mají poměrně vysokou kalorickou hodnotu, takže pokud chcete zhubnout, dopřejte si je jen občas.

Jogurty:

Není velký rozdíl mezi jogurtem se dvěma procenty tuku a tím, na jehož obalu svítí velká nula. Naučit se číst etikety se vyplatí, protože zjistíte, že si můžete koupit chutný jogurt, který obsahuje 200 kJ, ale narazíte také na výrobek se čtyřnásobným množstvím energie. Nestačí sledovat pouze procento tuku, důležitý je také cukr. Ovocné jogurty obsahují často hodně cukru nejen z ovocného podílu, ale další cukr se do nich ještě přidává. Každopádně sledujte také podíl ovoce – čím více ho bude, tím víc vlákniny do sebe dostanete.

To je pro dnešek vše a budu se na Vás těšit v příštím díle, kde si povíme další rady a tipy.

Reklama