Cheesecake podle Romana Hadrbolce

Dnešní recept bude přímo hvězdný. Je totiž od mistra kuchaře Romana Hadrbolce. Pro ty, kdo by náhodou Romana Hadrbolce neznali, vám ho v krátkosti představíme.

 

Reklama

 

 

Roman je ostravským rodákem, který během své kariéry vařil pro největší hvězdy Hollywoodu. Pro zmínku připomeneme Arnolda Schwarzennegera, Toma Cruise, Sandru Bullock, Nicol Kidman, Billa Cosbyho, Celvina Kleina nebo Jacka Nicholsona.

Roman je zakladatelem několika světových restaurací a také hercem. Zahrál si například v seriálu Walker Texas Ranger. Aby to ale dneska bylo opravdu o vaření, necháme si povídání o Romanovi na některý z příštích článků.

Podle jeho receptu si připravíme oblíbený a lehký Cheesecake, neboli hezky česky řečeno tvarožník.

Cheesecake

Co budeme potřebovat:

1 a půl balení kakaových sušenek BeBe, 125 g másla, 80 g cukru krystal, 360 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 1 kelímek (150 g) smetany ke šlehání, 1 lžičku vanilkového extraktu (případně 10 g vanilinového cukru), 3 – 4 lžíce malinové nebo višňové marmelády, trochu šťávy z pomeranče.

Postup:

V malém hrnci rozpustíme máslo a necháme ho stranou zchladnout. Důkladně rozdrtíme sušenky BeBe a vsypeme je do dortové formy (průměr cca 24 cm), u které jsme na dno dali pečící papír.

Přidáme vychladlé máslo a rukou ho důkladně smícháme se sušenkami. Pak tento sušenkový základ stlačíme rovnoměrně a pevně na dno formy.

Do mísy dáme tvaroh, smetanu, cukr, vanilkový extrakt a opatrně promícháme, až se vše spojí. Přidáme vejce – vmícháváme jedno po druhém (nešleháme, pouze metličkou vmícháme). Náplň vlijeme na sušenkový základ.

Do trouby dáme plech s vodou, který nám zajistí krásné saunování koláče. Nad něj položíme rošt pro tvarohový koláč.

Troubu vyhřejeme na 170°C, vložíme cheesecake a pečeme 1 hodinu nebo do doby, kdy se nám okraje tvarožníku nadýchnou a začnou mít zlatohnědou barvu. Troubu po dobu pečení neotevíráme!

Hotový cheesecake necháme vychladnout 1 hodinu. Roman doporučuje koláč ještě dát na 3 hodiny do ledničky k úplnému vychladnutí.

Poté odstraníme boky a dno pečící formy a přendáme cheesecake na velký kulatý talíř. V misce smícháme marmeládu (my jsme použili broskvovou) s troškou pomerančové šťávy. Marmeláda nebude tak hutná. Na horní část rozetřeme marmeládu a můžeme servírovat.

Přejeme dobrou chuť!

 

Reklama