Červená řepa se především u dětí řadí mezi nejméně oblíbenou zeleninu. U některých nechuť k řepě přetrvá až do dospělosti, jiní si ji ale zamilují natolik, že se bez ní u oběda neobejdou. Pokud se řadíte mezi ty, kteří nejsou příznivci této kořenové zeleniny, pak možná nevíte, o co všechno se ochuzujete.
Červená řepa je skvělým pomocníkem především při poruchách krvetvorby. Její tvrdá dužnina obsahuje velké množství železa, kterého je při anémii potřeba. Kromě toho ale v řepě najdete vitamíny B1, B2, B9 a vitamín E, dále pak celou řadu minerálů, jako jsou například draslík a vápník.
Mimo to zelenina obsahuje křemík, hořčík, jód, selen a mangan. Červená řepa bojuje proti depresím a špatné psychice, je silným antioxidantem a povzbuzuje lidský organismus.
Řepa je studnicí zdraví
Červenou řepu ocení všichni, kteří mají vyšší LDL cholesterol v krvi nebo trpí zácpou. Díky dostatečnému množství pektinu pomáhá s těmito nepříjemnostmi zatočit. Právě pektin může i za to, že s její konzumací dochází k normální funkci střev a k vyživení blahodárné střevní mikroflóry.
Kromě známého betakarotenu najdeme v červené řepě také betain a betanin. Betain slouží jako prevence rakoviny a k podpoře jater. Betanin zas pomáhá zpevnit cévní stěny a minimalizuje množení nebezpečných bakterií.
Pravidelná konzumace červené řepy tak má blahodárné účinky na vlasy, nehty i pleť. Podporuje normální produkci žaludečních šťáv, pomáhá udržet dobrý zrak a zdravé kosti. Kořenová zelenina také detoxikuje, regeneruje organismus a je skvělým pomocníkem při revmatických potížích.
Červenou řepu kupujte malou a tvrdou
Jestliže se vydáte pro červenou řepu do obchodu, pak si vždy berte tu, která je menší a tvrdší. Velké a měkké bulvy mohou být již bez životadárné vnitřní mízy.
Zeleninu můžete jíst jak vařenou, tak i čerstvou. Výtečná je například nastrouhaná s mrkví, rukolou, rajčaty a olivami. I přestože se obvykle tepelnou úpravou zeleniny přichází o všechny prospěšné látky, u červené řepy je tomu přesně naopak.
Řepu lze i nakládat, dělat z ní výborné smoothie a detoxikační šťávy. V některých kuchařkách ji dokonce najdete jako surovinu mezi moučníky. Výjimkou tak není například dort z červené řepy. Naloženou řepu je možné servírovat ke kozím sýrům.