Vyzkoušet něco nového a hlavně dobrého není občas na škodu. Nikdy by mne nenapadlo, že může být čekankový salát spolu s hermelínem tak chutnou kombinací.
A co čekanka vlastně je?
Čekanka je vytrvalá až metr vysoká bylina s tuhým stonkem. Kvete od července do října, její květy jsou 3-4cm široké, obvykle jasně modré. Rostlinky je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně. Právě díky barvě květů nejspíš vznikl i český název této rostliny – čekanka, kdy modré květy čekanky lidem připomínaly modré dívčí oči, které marně čekají na návrat svého milého z vojny. Čekanka je velice cennou léčivou bylinou.
Čekankový salát s hermelínem
Co budeme potřebovat:
400g čekanky, 50g hermelínu, 100g červeného hroznového vína (kuličky), 1 lžička sójové omáčky, 1 kelímek (nejlépe 150g) bílého jogurtu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce lístků řeřichy
Postup:
Čekanku očistíme, košťál vyřízneme, oddělíme lístky, omyjeme je, necháme dobře okapat a nakrájíme napříč na proužky. Hroznové víno omyjeme, hrozny rozpůlíme a odstraníme zrníčka. Hermelín nakrájíme na proužky. Sojovou omáčku smícháme s jogurtem a olivovým olejem. Vmícháme čekanku, víno a hermelín. Servírujeme s lístky řeřichy. Salát podáváme s žitnými houskami.