Bylinky z vlastní zahrádky

Nevíte, co si vysadit na Vaší zahrádce? Nebo snad máte pár volných květináčů na balkóně? Pak bylinky jsou to pravé ořechové. Není totiž nic lepšího, než když je chuť Vašeho jídla dotažena k dokonalosti, a to právě díky čerstvým bylinkám.

Kopr

Jedná se o šedozelenou jednoletou bylinu, která kvete od června do září malými žlutými květy a dorůstá výšky až 1 m. Kopr se vyznačuje svojí výraznou charakteristickou vůní. Využít ho můžeme v teplé i studené kuchyni, a to hlavně při přípravě ryb, zvěřiny, drůbeže, skopového masa nebo omáček. Koprem můžeme ochutit i saláty, polévky a různé nálevy a zálivky.

Bazalka

Další bylina je stálezelenou rostlinou nebo keřem s aromatickou vůní. Získaný olej z bazalky se získává ze semen lisovaných za studena. Často se používá na ochucení drůbeže, vaječných a houbových pokrmů, ryb, omáček a zeleniny, především rajčat. Čerstvá se přidává až ke konci vaření, protože jinak zhořkne.

Máta

Kromě Jižní Ameriky a Antarktidy roste máta snad na všech kontinentech, hlavně v severní oblasti mírného a subtropického pásu. Tato bylina má hojné využití jak v léčitelství, medicíně, tak i v potravinářství. Čerstvá i sušená se přidává do polévek, omáček, jogurtových dresinků, zákusků s čokoládovou polevou, ale dobrá je i k masu, rybám a drůbeži. Sušenou lze ochucovat i nádivku do lilků, paprikových lusků nebo rajčat.

Rozmarýn

Další stálezelenou výrazně vonící bylinou, která dorůstá až do výšky 2 metrů, je rozmarýn. Kvete v pozdním jaru a raném létě drobnými bílými až modrými kvítky. V kuchyni se používá v čerstvé i sušené podobě, a to často ve spojení s česnekem, olivovým olejem a olivami. Jeho výraznou chutí a vůní se hodí ke všem masitým pokrmům, hlavně pak k jehněčímu.

Šalvěj

Bylinou, která se snad nejvíce hodí k masu, je šalvěj. Jedná se o silně aromatickou rostlinu polokeřovitého vzhledu, která kvete v měsících květen až červenec. Její výrazně nahořklá chuť se výborně hodí k tučnému husímu, telecímu a vepřovému masu. Často se používá do klobás a jiných uzenin nebo do omáček na těstoviny. Větší listy lze napíchnout na špízy mezi kousky masa a zeleniny.

Meduňka

Na vůni i ozdobu je dobré pěstovat i bylinu zvanou Meduňka. Ta dorůstá do výšky 70 – 150 cm, kvete v červnu až srpnu a její listy voní po citrónu. Používá se k dochucování omáček, salátů, masa a dezertů. Hodí se i ke zdobení nápojů nebo moučníků.

Libeček

Celerově aromatická rostlina s tlustým rozvětveným oddenkem a dlouhými kořeny je velmi často, díky chuti jejích listů, přirovnávána k maggi. Opět se v našich kuchyních objevuje v čerstvé i sušené podobě. Skvěle se hodí do polévek, omáček, pomazánek a masových i luštěninových pokrmů. Přidává se i do salátů nebo k vařeným bramborám.

Reklama
SDÍLET