Budete se divit, co obsahuje listové těsto z obchodu

Příprava domácího listového těsta je časově náročná, proto řada lidí spoléhá na hotové těsto z obchodu. Jaká je ale jeho kvalita? A jaké látky navíc obsahuje?

Máslo a sádlo nahradil rostlinný tuk

Základní postup výroby listového těsta se od dob našich babiček nezměnil. Spočívá v opakovaném válení, překládání a chlazení. Co se ovšem radikálně změnilo, je složení prodávaného listového těsta. Kromě přidaných látek v podobě aromat, barviv, emulgátorů, stabilizátorů a konzervantů jde především o druh použitého tuku. Máslo nebo sádlo z tradičních receptur dnes stoprocentně nahrazují rostlinné tuky, které mají jiné vlastnosti, jen ne lahodnou chuť. Pro výrobce je důležité, že se rostlinné tuky snáze zpracovávají, déle vydrží a jsou levné. Chuťově však nevynikají.

Pozor na vysoký obsah transmastných kyselin

Jedním z ukazatelů nekvalitního rostlinného tuku je vysoký obsah transmastných kyselin, které vznikají při průmyslovém ztužování olejů, pokud se použije špatná technologie.

Transmastné kyseliny mají prokazatelně nepříznivé dopady na lidské zdraví. Podílí se na kornatění tepen, růstu hladiny cholesterolu v krvi, zvyšují riziko cukrovky druhého stupně a představují mnoho další zdravotních rizik. Přesto v obchodech lze koupit listová těsta s nadměrným množstvím transmastných kyselin. Obsah transmastných kyselin u některých výrobků je dokonce tak vysoký, že by v Rakousku či Dánsku nesměly být vůbec prodávány. Na rozdíl od jiných zemí, například zmíněného Rakouska či Dánska, neexistují v Česku žádná legislativní opatření regulující obsah těchto látek ve výrobcích. 

Prospěšný není ani palmový olej

Tuk je nositelem chuti i křehkosti a jeho kvalita se zásadně odráží v kvalitě těsta. Bohužel živočišný tuk výrobci nahradili rostlinným tukem. Problémový je obsah nasycených mastných kyselin v kupovaných listových těstech. Za jednu z nejhorších je považována kyselina palmitová, které je nejvíce obsažená v palmovém oleji. Většina listových těst obsahuje okolo 50 % nasycených mastných kyselin v použitém tuku, což nasvědčuje tomu, že palmový olej používají i výrobci, kteří o jeho přítomnosti na obalech listových těst mlčí.

Chceme-li kupovat a jíst produkty, které nejsou pro naše tělo přítěží, ale naopak užitkem, nezbývá než pozorně číst etikety obalů a zkoumat množství uvedených složek. Ale ani to nezaručí, že si vybereme správně, neboť vyznat se ve všech hodnotách a vědět, co znamenají, není snadnou záležitostí.

Reklama
SDÍLET