Bojujte proti chřipce a nachlazení přírodními antibiotiky. Zaručeně je máte doma i vy

Období chřipek a nachlazení je tu. Ještě než se ale do boje pustíte s medikamenty, vyzkoušejte raději přírodní léky, které zaručeně máte doma. Víte, jaké to jsou?

V sychravém čase rozhodně nečekejte na to, až na vás „něco skočí.“ Nachlazení zkuste raději předcházet, proto se vyplatí si v zimních měsících osvojit svůj rituál, který vám pomůže posílit imunitu. Je jedno, zda to bude pravidelné užívání cibulového sirupu, citronového kloktadla nebo zázvorového čaje.

Česnek je přírodní antibiotikum

Jako prvním přírodním medikamentem začneme starou dobrou známou cibulí. Ta vás možná nepřekvapí. Proti nachlazení a kašli se cibule používá už pěknou řádku let. Cibule je skvělou prevencí proti dýchacím onemocněním, výborně dezinfikuje nosní sliznici a ústní dutinu a pomáhá na kašel, zahlenění, rýmu, angínu, chřipku, bolest v krku i chrapot.

Dvojkou v boji proti nachlazení je jednoznačně česnek. Ten si poradí s kdejakou nemocí, a to nejen s chřipkou. Ne nadarmo se česneku přezdívá přírodní antibiotikum. Jakékoliv jídlo s česnekem vám pomůže posílit organismus, proto se nebraňte nepříjemnému zápachu a užívejte česneku, jak je libo.

Do trojice nejlepších přírodních léků patří i zázvor, který má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Zázvor pomáhá zmírnit bolesti a potíže spojené s chřipkou a rýmou. Navíc také usnadňuje trávení a podporuje chuť k jídlu.

Citronovou šťávu využijte jako klokatdlo

Říkáte si, kde jsou citron a med? Nebojte i k těmto zázrakům se dostaneme. Nejdříve si ale pojďme říci něco o křenu, protože i ten oceníte při léčbě nachlazení, angíny a chřipky. Křen má antibiotické účinky, proto jeho užíváním lze eliminovat infekci v těle. Navíc silice křenu rozpouští usazený sekret v nosních dutinách, v plicích a v průduškách, což pocítíte už při samotném krájení křenu.

Při zimních onemocněních jsou samozřejmě skvělými pomocníky také med a citron. Med nezatěžuje lidský organismus na rozdíl od cukru a dodává mu dostatek energie. Citron je zas tím nejlepším dodavatelem vitaminu C, nahradit ho však můžete také kiwi, pomerančem nebo kysaným zelím. Citronovou šťávu lze využít jako výborné kloktadlo.

Je libo česnečka, řepový med, nebo jablečný křen?

A jak nejlépe tyto přírodní medikamenty zpracovat? Způsobů je samozřejmě nespočet, máte-li nějaké své osvědčené, pak se jich můžete držet. I my pro vás máme ale pár tipů, jak si udělat výtečnou česnečku, řepový med, cibulový sirup nebo jablečný křen.

Česnečka

Na zdravou česnečku budete potřebovat 200 g brambor, 12 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru a 2 cibule. V hrnci na sádle osmahněte brambory a zeleninu, zalijte vodou a vařte doměkka. Do polévky prolisujte česnek a přidejte nasekanou petržel. Polévku můžete podávat s osmaženými krutony.

Cibulový sirup

Na sirup z cibule si připravte 3 cibule a cukr. Cibule nakrájejte na kolečka a vrstvěte je do nádoby. Každou vrstvu posypte cukrem. Nechte odstát několik hodin. Jakmile cibule pustí hustou šťávu, můžete ji začít užívat, a to tři lžičky každý den ráno, v poledne i večer.

Řepový med

S cibulovým sirupem můžete míchat i řepový med. Ten si připravíte tak, že vydlabete černou řepu, do které nalijete med (zhruba do tří třetin). Nechte do druhého dne uležet, aby si med mohl z řepy vytáhnout šťávu. Řepový med smíchejte s teplým mlékem nebo s cibulovým sirupem a užívejte 5x denně.

Zázvorový čaj

Do 1 litru vody nastrouhejte 10 g zázvoru a vařte 5 minut. Poté čaj slijte, do čaje přidejte šťávu z citronu nebo pomeranče. Dle chuti horký nápoj oslaďte.

Jablečný křen

K masu si můžete připravit jako přílohu jablečný křen. Na ten budete potřebovat 3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka a šťávu z půlky citronu. I příloha k masu vám může pomoci v boji proti chřipce a nachlazení.

 

Reklama
SDÍLET