Bojujete s šatními moly? Poradíme, jak se jich úspěšně zbavit

Hmyz, který může nadělat nepěkné škody, jak na šatech, tak na potravinách, je mol šatní a Zavíječ moučný, více známý jako potravinový mol.

Šatní mol Tineola bisselliella je drobný motýlek z čeledi molovitých o velikosti mezi 4 až 8 milimetry, který je známý a obávaný škůdce v mnoha domácnostech. Motýlek je zajímavý tím, že k životu nepotřebuje pít, protože si potřebnou vodu vytváří metabolismem. Nicméně samotným škůdcem není dospělec motýlka, ale jeho larvy živící se keratinem neboli rohovinou obsaženou v některých přírodních materiálech. Jedná se tak o jeden z mála živočišných druhů, který je schopen trávit vlnu.

Mol šatní je celosvětově rozšířený motýl, který ke svému životu využívá tmavé, vlhké a teplé prostředí, kde klade svá vajíčka. Od nakladení vajíček po dospělce trvá jeho vývoj od měsíce až po rok, v závislosti na podmínkách, ve kterých žije a od toho se odvíjí i množství generací vyskytujících se do roka. Celý životní cyklus mola šatního se odehrává v rozmezí 65 až 90 dní.

Mol si libuje v tmavých zákoutích skříní, vyhovují mu zbytky lidské kůže a pach lidského potu.

Nejúčinnější v boji s molem šatním je soustava několika zbraní. Nejdříve je důležité všechny věci přebrat, pořádně vytřepat, nejlépe vyprat. Šatnu pořádně vyvětrat a vyčistit skříně a poličky. Světlo a čerstvý vzdych moli přímo nesnáší. Nejlepší je však prevence, aby se mol šatní v naší skříni vůbec neusídlil. Jako preventivní opatření dobře slouží pytlíky s levandulí, skořicí a rozmarýnem. Výborně poslouží také vůně mýdla nebo hřebíčku.

Zavíječ moučný Ephestia kuehniella je běžným potravinovým škůdcem rozšířeným po celém světě. Zavíječ moučný škodí především ve skladech potravin a v mlýnech. Nejvíce efektivní ochrana před napadením škůdcem je dodržování základních hygienických zásad při skladování potravin. Skladovací prostory musí být udržovány čisté a uklizené a především musí být uloženo obilí, mouka a cukry v těsně uzavřených skladovacích kontejnerech, tak aby nic nebylo dostupné škůdcům.

Jako prevenci před potravinovým molem uchováváme zmíněné potraviny v uzavíratelných dózách. Potraviny čas od času překontrolujeme a ve spíži udržujeme maximální pořádek.

Reklama
SDÍLET